Lammas mielletään usein vain pääsiäispöytään kuuluvaksi herkuksi, mutta se on paljon muutakin. Maatalousalan neuvonta- ja kehittämisjärjestö Pro Agria muistuttaa asiasta tiedotteessa.
Suomessa lampaat ovat tärkeä osa maataloutta ja luonnonhoitoa, ja ne tuottavat lihaa, villaa sekä taljoja. Lisäksi ne edistävät biodiversiteettiä hoitamalla perinnebiotooppeja ja maisemia. Nyt lampaita kokeillaan myös aurinkopaneelikenttien laiduntajina, millä alueet saadaan ruoantuotantoon ja hiilensidontaan.
Suomenlammas, kainuunharmas ja ahvenanmaanlammas ovat Pro Agrian mukaan esimerkkejä monikäyttöisistä alkuperäisroduistamme.
– Ne tuottavat laadukasta lihaa ja arvostettua käsityövillaa, ja monilla yksilöillä on myös hyvät turkisominaisuudet. Suomenlammas ja kainuunharmas ovat poikkeuksellisia siinä, että ne voivat karitsoida ympäri vuoden. Suomenlammas tunnetaan myös erinomaisena emona, ja sitä on viety ulkomaille parantamaan emolinjoja, Pro Agria korostaa.
Lihantuotantoon keskittyneet tilat hyödyntävät usein myös tuontirotuja joko puhtaina tai risteytyksinä. Tämä parantaa ruhon lihakkuutta ja auttaa hallitsemaan karitsoiden määrää, jolloin katraista saadaan helppohoitoisempia.
Vaikka lampaanlihan kysyntä on hyvä, tuotantomäärät ovat laskeneet viime vuosina. Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan vuonna 2024 Suomessa oli noin 115 500 lammasta, mikä on viisi vähemmän kuin edellisvuonna. Uuhien määrä väheni seitsemän prosenttia, ja karitsoineita uuhia oli 46 463. Kokonaisuudessaan lampaan- ja karitsanlihaa tuotettiin noin 1,05 miljoonaa kiloa.
Kustannusten nousu, petoeläinten aiheuttamat vahingot ja hallinnolliset haasteet ovat koetelleet lampureiden jaksamista. Alan kehittämiseksi on käynnissä useita hankkeita eri puolilla Suomea.
Pro Agrian mukaan lammastalous on Suomen olosuhteisiin erittäin sopiva eläintuotannon muoto, ja lampaiden kasvatusta on hyvin mahdollista lisätä. Se on ympäristöystävällistä, ekologista ja eettistä, perustuen hiiltä sitovaan nurmiviljelyyn sekä laiduntamiseen.
– Lammastaloudessa on siis monia mahdollisuuksia, jotka tukevat kestävää kehitystä, kotimaisen ruoan tuotantovarmuutta ja paikallista taloutta. Vastuullisen lammasyrityksen ABC -hanke tarjoaa lampureille hyödyllistä tietoa ja sähköisen tietopankin, joka avautuu loppukesällä 2025, Pro Agria katsoo.