Asia selviää Finanssiala ry:n Pankkibarometrista. Myös odotukset lainanottohalukkuudesta kevään aikana ovat huomattavan positiivisiat.
– Synkästä maailmantilanteesta huolimatta odotukset kotitalouksien luotonkysynnästä ovat korkealla. Vaikuttaa siltä, että kevät on koittamassa myös kotitalouksien lainamarkkinoilla, sanoo Finanssiala ry:n johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila.
Myös yritysten luotonkysyntä on kasvanut, vaikka epävarmuus jatkuu. Myönteistä on, että nyt myös investointeihin odotetaan otettavan aiempaa enemmän luottoja.
Arviot yritysten luotonkysynnästä ovat vahvasti erkaantuneet. Vastaajista 57 prosenttia odottaa kysynnän vilkastuvan, mutta 38 prosenttia odottaa sen olevan laimeampaa kuin vuotta aiemmin. Tästä syystä myös yritysten lähiajan luotonkysynnän odotuksia mittaava saldoluku on hieman laskenut.
Epävarmuudet varjostavat
Hyvistä odotuksista huolimatta epävarmuuksia on paljon, ja ne voivat syödä kotitalouksien uskallusta tehdä isoja ostopäätöksiä.
– Keskeinen kysymys on, toteutuvatko pankinjohtajien odotukset nykyisessä arvaamattomassa maailmantilanteessa. Kuluttajien luottamus omaan talouteensa on Tilastokeskuksen mukaan edelleen heikkoa. Geopolitiikan mullistukset, kuten puheet tulleista ja sodan uhasta Euroopassa, vaikuttavat myös yritysten ja kotitalouksien lainanottohaluihin, Mattila muistuttaa.
Lainanoton kasvuennusteiden toteutuminen ei sekään olisi täysin ongelmatonta.
– Jos riskit hälvenevät ja asuntokauppa pääsee vauhtiin, uudistuotannon tarve kasvaa. Silloin edessä on uusia kysymyksiä: miten se rahoitetaan ja kykeneekö uudisasuntotarjonta reagoimaan joustavasti kysynnän muutoksiin? Valitettavasti kiristyvä sääntely uhkaa vaikeuttaa kasvavaan asuntotarpeeseen vastaamista.
Parin viime vuoden aikana rakennusliikkeiden taloudellinen kunto on voimakkaasti polarisoitunut, kun asuntomarkkinoilla on ollut hiljaista ja uudisasuntokauppa liki pysähtynyt.
Mattila muistuttaa, että luotonottohalukkuus ei riitä, vaan rakennusliikkeiden on oltava myös rahoittajien kannalta luototuskelpoisia.
Uudisasuntotuotannon rahoittamista voivat erityisesti vaikeuttaa RS-rakentamiseen vaikuttavat Basel III -sääntelymuutokset, jotka uhkaavat nostaa selvästi RS-lainojen pääomavaateita. Asia ratkennee viimeistään kesän aikana, kun Euroopan pankkiviranomainen julkistaa ohjeensa sääntelyn käytännön soveltamisesta.