Dagestanissa kesäkuun lopulla poliisia, kirkkoja ja synagogaa vastaan toteutettuun terrori-iskuun, jossa kuoli 20 ja loukkaantui 46 ihmistä, reagoitiin tutkija Ksenija Kirillovan mukaan Venäjän tiedotusvälineissä odottamattomalla tavalla. Sen sijaan, että syyllisiä olisi etsitty Ukrainasta ja lännestä, useat propagandistit, Telegram-kanavat ja jopa hallitukselle uskolliset entiset virkamiehet totesivat, että syy iskuihin löytyisi pikemminkin Venäjän omista sisäisistä ongelmista.
– Kyseessä oli kolmas onnistunut terrori-isku kolmen kuukauden aikana, mikä paljasti Venäjän turvallisuuspalvelujen kyvyttömyyden vastata tähän uhkaan. Tällä kertaa terroristit osoittautuivat tärkeiden Dagestanin eliitin jäsenten sukulaisiksi, ja joukossa oli jopa Vladimir Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen jäseniä, Venäjän yhteiskuntaan, propagandaan ja ulkopolitiikkaan erikoistunut Kirillova sanoo Center for European Policy Analysis -ajatushautomon julkaisemassa artikkelissa.
– Jos vieritämme jokaisen terrori-iskun, johon liittyy kansallista ja uskonnollista suvaitsemattomuutta, vihaa ja russofobiaa, Ukrainan ja Naton juonittelujen syyksi, tämä vaaleanpunainen sumu johtaa meidät suuriin ongelmiin, Venäjän entinen varapääministeri Dmitri Rogozin kirjoitti Telegram-kanavallaan.
Myös vaikutusvaltaiset sotilasasiantuntijat Aleksandr Staver ja Viktor Birjukov korostivat, että terrori-iskujen juuret ovat Venäjän alueilla voimistuvassa radikaalissa islamismissa.
– Kremlin strategiana on edelleen syyttää ulkopuolisia tahoja terrorismia ruokkivien Venäjän sisäisten ongelmien käsittelyn asemesta, Kirillova toteaa.
”Kansat yksinkertaisesti katoavat”
Ukrainaa vastaan käytävä hyökkäyssota ruokkii Kirillovan mukaan Venäjän yhteiskunnallista eriytymistä, normalisoi rikollisuutta, poistaa moraalisia pidäkkeitä ja rohkaisee murhiin ja väkivaltaan, vaikka Putin on toistuvasti julistanut Venäjän perinteisten arvojen linnakkeeksi.
”Perinteiset arvot” ovat hänen mukaansa merkinneet käytännössä sitä, että Venäjän viranomaiset ovat jättäneet huomiotta esimerkiksi Tšetšenian naisiin ja seksuaalivähemmistöihin kohdistuneet kostotoimet, sieppaukset ja murhat.
– Yhtä lailla vaarallista on Kremlin flirttailu ulkomaisten terroristihallintojen, kuten Hamasin ja Talebanin, kanssa. Venäjän ulkoministeriö ja oikeusministeriö esittivät Putinille 27. toukokuuta, että Taleban voidaan poistaa terroristijärjestöjen listalta. Presidentti suhtautui ehdotukseen myönteisesti, Kirillova sanoo.
– Samaan aikaan kun väkivalta Kaukasuksella lisääntyy, Putinin hallinto käyttää alueen kansallisia vähemmistöjä tykinruokana Ukrainassa. Tyytymättömyys ymmärrettävästi kasvaa näiden kansojen keskuudessa. Eräs burjaattitutkija varoittaa tappioiden olevan niin suuria, että yhdessä sukupolvessa nämä kansat yksinkertaisesti katoavat, hän toteaa.
Putinin vaalima propagandamyytti esittää hänen mukaansa Venäjän ainutlaatuisena sivilisaationa, joka kykenee toteuttamaan eri kansallisuuksien täydellisen integraation ja edistämään uskontokuntien välistä rauhaa. Kotoperäisen terrorismin myöntäminen paljastaisi ammottavan aukon tämän tarinan ytimessä. Vaikka ongelma pahenee, sen juurisyyt säilyvät visusti Putinin likaisena salaisuutena.