Suomen suurimman palkansaajajärjestö SAK:n jäsenliitot vaativat kymmenen prosentin palkankorotusta kahden vuoden aikana.
– Kyseessä on ay-pomojen tuttu suunnitelma, toteaa kansanedustaja Tere Sammallahti (kok.) viestipalvelu X:ssä.
Sammallahden mukaan Hakaniemestä vaaditaan ensin ”epärealistisia” palkankorotuksia. Sen myötä väki ”käsketään lakkoon”, jonka jälkeen vahingoista syytetään oikeistoa.
– Kyse ei ole duunarin asiasta, vaan SAK:n vaalikampanjasta vasemmistolle, Sammallahti esittää syytöksen.
Vasemmistosta tukea SAK:lle
Ammattiliitot neuvottelevat omista työehtosopimuksistaan ja palkankorotuksista työnantajaliittojensa kanssa tänä talvena ja ensi keväänä.
Vasemmistopuolueiden usein toistelema ohje on ollut se, että poliitikkojen ei pidä sekaantua millään tavalla palkkaneuvotteluihin. Tätä ohjettaan puolueet eivät ole kuitenkaan keskiviikkona noudattaneet, sillä SAK:n vaatimus on saanut tukea sekä SDP:stä että vasemmistoliitosta.
– Suomalaisten ostovoimaa on nyt parannettava. Pelkkä verotuksen keventäminen ei riitä, vaikka työn verotusta etenkin matalapalkka aloilla onkin hyvä alentaa. Kulutukseen ja sitä kautta talouskasvuun tarvitaan myös palkankorotuksia eli lisää liksaa, sanoo SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm tiedotteessaan.
SDP:n eduskuntaryhmä on lähettänyt keskiviikkona muitakin tiedotteita, joissa puolueen kansanedustajat antavat tukensa SAK:n palkkavaatimuksille.
Tukea SAK:lle ilmaistaan myös vasemmistoliitosta.
– Työntekijöiden ostovoima on heikentynyt viime vuosina merkittävästi ja siksi tavoite on perusteltu. Erityisesti euromääräiset korotukset pienimpiin palkkoihin auttaisivat niitä työntekijöitä, joiden toimeentuloa myös hallituksen politiikka nakertaa, kirjoittaa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela viestipalvelu X:ssä.
Työnantajilta tyrmäys
Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi on tyrmännyt Taloussanomien haastattelussa SAK:n liittojen vaatiman kymmenen prosentin palkankorotuksen.
– En tiedä, missä todellisuudessa he elävät, Ruohoniemi sanoo Talsalle.
Teknologiateollisuuden neuvottelut työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton kanssa ovat käynnissä.
– Nyt kannattaa ammattiliittojohtajien katsoa vähän tilannenäkymiä, Ruohoniemi toteaa.
Myös Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on torjunut korotukset.
– Nämä vaatimukset eivät ole tästä maailmasta. Eikö Hakaniemi seuraa, mitä taloudessa tapahtuu? Meillä ei ole kasvua, yrityksiä lopettaa ennätysmäärä, konkurssit ovat korkealla ja (Donald) Trump puuhaa tariffeja, jotka vielä vaikeuttavat tilannetta, Pentikäinen kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.
SAK vaatii 10 % palkankorotuksia seuravalle kahdelle vuodelle. Kyseessä on ay-pomojen tuttu suunnitelma.
1. Vaadi epärealistisia palkankorotuksia.
2. Käske väki lakkoon.
3. Syytä vahingoista oikeistoa.Kyse ei ole duunarin asiasta, vaan SAK:n vaalikampanjasta vasemmistolle. https://t.co/jV7gaoIzDv
— Tere Sammallahti 🇫🇮💙🇺🇦 (@TereSammallahti) November 13, 2024
Työntekijöiden ostovoima on heikentynyt viime vuosina merkittävästi ja siksi tavoite on perusteltu. Erityisesti euromääräiset korotukset pienimpiin palkkoihin auttaisivat niitä työntekijöitä, joiden toimeentuloa myös hallituksen politiikka nakertaa. https://t.co/Sog32VAYZu
— Minja Koskela (@minjakoskela) November 13, 2024
Nämä vaatimukset eivät ole tästä maailmasta. Eikö Hakaniemi seuraa, mitä taloudessa tapahtuu? Meillä ei ole kasvua, yrityksiä lopettaa ennätysmäärä, konkurssit ovat korkealla ja Trump puuhaa tariffeja, jotka vielä vaikeuttavat tilannetta. #yrittäjät https://t.co/PQ1KzJy8Sp
— Mikael Pentikäinen (@jmpentikainen) November 13, 2024