Kuluvan vuoden viimeisenä päivänä päättyy viisivuotinen venäläisen kaasun välityssopimus Gazpromin ja ukrainalaisen Naftogazin välillä. Kaasu on virrannut sodasta huolimatta, ja Gazprom on joutunut maksamaan sen välittämisestä.
Sopimusta tuskin jatketaan, vaikka osa Euroopan sisämaavaltioista edelleen käyttää Ukrainan läpi johdettua kaasua. Gazpromille isku on kova, varsinkin kun se on jo kärsinyt ennätysmäiset tappiot, joiden vuoksi se ei maksa tänä vuonna osinkoa sijoittajilleen jo kolmatta vuotta peräkkäin.
Kaasun virtaaminen Ukrainan läpi on jo hidastunut merkittävästi. Viime vuonna pumpattiin Ukrainan läpi kaasua enää vähän reilu kolmannes Venäjän hyökkäyssotaa edeltäneeseen aikaan verrattuna.
Sopimuksen mukaan Gazpromin pitäisi pumpata Ukrainan kautta vähintään 40 miljardia kuutiometriä kaasua, mutta viime vuonna pumpattiin enää 15 miljardia kuutiometriä. Ukrainan kautta välitetyn kaasun pääkäyttäjiä ovat Itävalta (6 miljardia kuutiometriä), Slovakia (6 miljardia kuutiometriä) ja Unkari (1 miljardi kuutiometriä).
Itävalta on Euroopan riippuvaisin maa Venäjän kaasusta, joka täytti joulukuussa 2023 peräti 98 prosenttia maan kaasun kulutuksesta. Itävalta välittää puolet maahan tulevasta kaasusta Unkariin, Italiaan ja Sloveniaan. Venäjän kaasun loppuminen voidaan valtionyhtiö OMV:n mukaan korvata muilla lähteillä, mutta kaasun hinta nousee ja inflaatio kiihtyy.
Vuoden 2022 alussa Slovakian energiantuotannon riippuvuus Ukrainan kautta tulevasta kaasusta oli 85 prosenttia, mutta se on onnistunut korvaamaan siitä kolmanneksen muilla lähteillä. Maa on myös mukana Unkarin, Romanian, Bulgarian, Kreikan, Ukrainan ja Moldovan Vertical Corridor -projektissa, jonka on määrä alkaa johtaa Azerbaidžanista Kreikkaan johtavan putken kaasua Keski-Eurooppaan Ukrainan kautta.
Unkari ei käytännössä ole riippuvainen Ukrainasta tulevasta kaasusta, koska se saa lähes kaiken Venäjältä tulevan kaasunsa Turkin kautta. Maalla ei ole suunnitelmia vähentää Venäjän kaasun ostamista. Maan johto sanoo energiapäätöstensä perustuvan kahteen kriteeriin: hintaan ja toimitusvarmuuteen, eikä se ota huomioon poliittisia tai ideologisia tekijöitä. Unkari maksaa kuitenkin Kremlille tällä hetkellä 30 prosenttia markkinahintaa korkeampaa hintaa.
EU:n energiakomissaari Kadri Simsonin mukaan venäläisen kaasun välityssopimusta Ukrainan kautta ei tarvitse jatkaa, koska sitä käyttäneet maat löytävät vaihtoehtoiset keinot saada tarvitsemansa kaasun. Ainoa huoli liittyy hintojen nousuun.
Naftogaz on saanut Gazpromilta välitysmaksua 800 miljoonaa dollaria vuodessa, jotka se on tilittänyt suoraan Ukrainan valtion kassaan. Bruttokansantuotteessa sen osuus on alle 0,5 prosenttia, mutta Ukrainan pitää kuitenkin löytää uusia kaasun toimittajia, mikä on sodan takia vaikeaa. Ukrainan oma tuotanto sen omiin tarpeisiin on kasvussa, ja maa voi saavuttaa omavaraisuuden jo kuluvana vuonna.