Liuskeöljyn käsittelyä Siperian taigalla Njagan kaupungin liepeillä Venäjällä. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Kreml kaavailee öljy-yhtiöiden yhdistämistä

Lukoil, Rosneft ja Gazprom Neft voisivat yhdistyä maailman toiseksi suurimmaksi öljy-yhtiöksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjällä kaavaillaan maan kolmen suurimman öljy-yhtiön yhdistämistä, kertoo Wall Street Journal.

Suunnitelman tavoitteena on vahvistaa presidentti Vladimir Putinin otetta globaaleista energiamarkkinoista ja sotataloudesta.

Käytännössä suunnitelma voisi toteutua niin, että valtio-omisteinen Rosneft liittäisi itseensä Gazpromin öljysektorista vastaavan tytäryhtiön Gazprom Neftin sekä yksityisessä omistuksessa olevan Lukoilin. Kaikki kolme yhtiötä ovat EU:n ja Yhdysvaltojen pakotteiden alla.

Mikäli yhdistyminen toteutuisi, muodostuisi lopputuloksesta maailman toiseksi suurin öljy-yhtiö saudiarabialaisen Aramcon jälkeen.

Vertailun vuoksi, Aramco tuottaa noin 10 miljoonaa tynnyriä öljyä päivässä; Rosneft taas 3,5 miljoonaa ja Gazprom Neft sekä Lukoil molemmat noin kaksi miljoonaa. Yhdysvaltain suurin öljy-yhtiö ExxonMobil tuottaa vain 2,5 miljoonaa tynnyriä päivässä.

Lähteiden mukaan yhdistymisestä on käyty jo keskusteluja virkamiesten ja yritysjohtajien välillä. Suunnitelman toteutuminen ei kuitenkaan ole varmaa, ja myös yksityiskohdat voivat muuttua prosessin edetessä.

Venäjän öljy-yhtiöiden yhdistämistä on kaavailtu ennenkin, mutta siihen on liittynyt useita ongelmia. Rosneftin ja Lukoilin johtajat saattavat vastustaa suunnitelma, jonka lisäksi yksityisomisteisen Lukoilin osakkeiden hankkiminen voisi käydä kalliiksi.

Julkisesti suunnitelmaa ei kuitenkaan myönnetä.

Kreml on kieltänyt tietävänsä mitään suunnitelmasta. Lukoilin tiedottajan mukaan yhdistymisneuvotteluja ei ole käyty, ja myös Rosneftin tiedottaja tyrmästi Wall Street Journalin väitteet.

– [Artikkelin] tarkoitus saattaa olla markkinaedun luominen muille toimijoille, tiedottaja syytteli.

Neuvotteluista tietoisten lähteiden mukaan Putin haluaa, että öljyjättien yhdistymisellä voitaisiin saada koko Venäjän energiasektori yhdistämään voimansa Ukrainan sodan voittamiseksi. Uusi jättiyhtiö voisi myös kilpailla Saudi-Arabian Aramcoa vastaan sekä sietää länsimaiden asettamia pakotteita paremmin.

Samalla yhdistyminen voisi lisätä tuottoja, sillä öljyä voitaisiin myydä Dubain kautta Lukoilin omistaman Litasco-yhtiön avulla. Pakotteet ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia etenkin Rosneftille, jolla on ollut vaikeuksia saada öljyään myydyksi.

Lukoilin saattaminen takaisin valtion hallintoon hautaisi myös lopullisesti Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen alkaneen Venäjän luonnonvarojen yksityistämisprosessin.

Energiasektori saatettiin pitkälti Putinin liittolaisten hallintaan jo hänen valtakautensa alussa, mutta toistaiseksi yhtiöt ovat säilyttäneet itsenäisyyden valtionhallinnosta. Energiayhtiöt myös kilpailevat keskenään.

Tämä itsenäisyys näkyi vuonna 2022, kun Lukoilin hallitus vaati osakkeenomistajille osoitetussa kirjeessä loppua Ukrainan sodalle. Puoli vuotta myöhemmin hallituksen puheenjohtaja Ravil Maganov kuoli tiputtuaan sairaalan ikkunasta Moskovassa.

Putinille suunitelma sisältää kuitenkin myös riskejä.

Venäjän presidentti on hallinnut pitkään hajoita ja hallitse -taktiikalla. Öljysektorin jakautuminen usealle eri yhtiölle on estänyt yritysjohtajia keräämästä itselleen liikaa valtaa, joka voisi uhata Kremliä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)