Tervetulokyltti Maarianhaminassa demilitarisoidulla Ahvenanmaalla. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Kreml kiinnostui Ahvenanmaasta – tutkijan mukaan hyökkäystä saatetaan jo suunnitella

Analyytikon mukaan saaristo olisi todennäköinen kohde sodassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän huomio on kohdistunut Ahvenanmaahan mahdollisena kohteena, jos sota syttyisi puolustusliitto Naton kanssa. Näin arvioi Venäjä-asiantuntija Paul Goble Jamestown Foundation -ajatuspajan sivustolla.

Goblen mukaan Venäjä piti aiemmin mahdollisina kohteina Ruotsin Gotlantia ja Norjan Huippuvuoria, mutta niiden suojelemiseksi on tehty uusia toimenpiteitä. Nyt Kreml on kiinnostunut Ahvenanmaan saaristosta, jonka oikeudellinen ja demografinen asema on monimutkainen.

– Nämä saaret ovat olleet Suomen autonominen ja demilitarisoitu alue vuodesta 1921 lähtien. Pohjanlahden ja Suomenlahden suulla sekä kauppareittien että kansainvälisten kaapeli- ja putkireittien varrella sijaitseva saaristo koostuu noin 6 000 pienestä saaresta. Näistä vain noin prosentti on asutettua, ja alue on kansainvälisesti tunnustettu osaksi Suomea. Ahvenanmaalla on kuitenkin noin 30 000 asukkaan ruotsinkielinen väestö, jolla on huomattava autonomia. Ruotsi on siellä ainoa virallinen kieli, autonominen hallitus päättää suurimmasta osasta alueen laeista, eivätkä ahvenanmaalaiset ole Suomen asepalveluksen alaisia. Lisäksi useat maat, mukaan lukien Venäjän federaatio, pitävät konsulaatteja pääkaupungissa Maarianhaminassa, Goble kuvaa Ahvenanmaan erikoisasemaa.

Suomen liittyminen puolustusliitto Naton jäseneksi on Goblen mukaan kuitenkin kyseenalaistanut nykyisen järjestelyn kestävyyden. Hän kertoo, että Suomessa on vaadittu kansalaisaloitteella Ahvenanmaan konsulaatin sulkemista. Lisäksi jotkut suomalaiset turvallisuusasiantuntijat ovat väläytelleet Ahvenanmaan aseman uudelleentarkastelua.

Goble kertoo, että Ahvenanmaa on ollut viime aikoina esillä Venäjän tiedotusvälineissä. Hänen mukaansa venäläiset kommentaattorit ovat varoittavat painokkaasti, että mikä tahansa muutos Ahvenanmaan asemassa uhkaisi Venäjän kansallisia etuja ja pakottaisi Moskovan reagoimaan.

Kreml lähetti Goblen mukaan pahaenteisen viestin muun muassa Itämerellä ja Pohjois-Atlantilla järjestetyllä laivaston Ocean-2024 -harjoituksella. Sen yhteydessä Venäjän diktaattori Vladimir Putinin neuvonantaja ja entinen turvallisuusneuvoston johtaja Nikolai Patrushev sanoi harjoituksen osoittavan, että  Venäjän laivasto kykenee suorittamaan ”epätyypillisiä operatiivisia tehtäviä”. Goblen mukaan tämä lienee kiertoilmaus, jolla tarkoitetaan Ahvenanmaata.

Goble toteaa, että  lausunnon tavoitteena on pelotella Suomea ja länsimaita, jotta Ahvenanmaan asemaa ei lähdetä muuttamaan. Uhkailu voi asiantuntijan kuitenkin mukaan saavuttaa päinvastaisen tuloksen ja saada Suomen pohtimaan Ahvenanmaan asemaa uudelleen.

– Kun länsi harkitsee Ahvenanmaan uudelleenmilitarisointia ja neutraalin aseman purkamista, Moskova saattaa yrittää toimia ennen kuin Helsinki ja länsi omaksuvat uuden politiikan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)