Slovakiaa hallitsevan Hlas-puolueen presidenttiehdokas, Slovakian parlamentin puhemies Peter Pellegrini voitti presidentinvaalien toisen kerroksen. Hän päihitti maltillisen vastaehdokkaansa Ivan Korčokin 53 prosentin äänisaaliilla.
Vaikka Slovakian presidentin asema onkin enimmäkseen seremoniallinen, on presidentillä kuitenkin valtaa lakien ja asetuksien hyväksymisessä, tuomarinimityksissä, sekä kansainvälisten sopimuksien solmimisessa.
Pellegrini on poliittisesti lähellä Slovakian nykyistä pääministeri Robert Ficoa. Fico on tullut länsimediassa tunnetuksi Ukrainan sotilaallisen tuen vastustamisesta, sekä Ukrainan suvereniteetin kyseenalaistamisesta.
Vaikka vastavalittu presidentti onkin pyrkinyt julkisesti luomaan itsestään kuvaa maltillisempana poliitikkona verrattuna länsikriittiseen Robert Ficoon, on hänen puolueellaan kuitenkin erittäin läheisiä suhteita pääministerin puolueeseen. Pellegrini painotti kuitenkin puheessa lauantaina että hänen valintansa ei tule muuttamaan Slovakian roolia vahvana EU- ja Nato-jäsenenä.
Pellegrini on arvostellut sitä, ettei Slovakian EU- ja Nato-jäsenyyttä ole käsitelty kriittisesti, ja mustamaalannut vastaehdokkaastaan Korčokista, kutsuen häntä sotakiihkoilijaksi joka haluaa viedä Slovakialaisia sotilaita Ukrainaan.
Pellegrini pyrkii itse profiloitumaan rauhanneuvotteluiden kannattajana.
– Nato ja EU ovat jakautuneet heihin, jotka kannattavat [Venäjän ja Ukrainan välisen] sodan jatkumista, ja heihin, jotka vaativat rauhanneuvotteluiden aloittamista. Teen kaikkeni, että Slovakia pysyy rauhan, eikä sodan puolella, hän sanoi.
Pellegrini johtaa vasemmistolaista Hlas-puoluetta, joka muodosti viime vuonna hallituksen Ficon vasemmistopopulistisen Smer-puolueen ja laitaoikeistolaisen Slovakian kansallispuolueen kanssa.
Hlas erosi Smer-puolueesta vuonna 2014. Se nähdään yleisesti Smerin apupuolueena.
Ficon hallitus, jota Pellegrini tukee, on valtaan päästyään muun muassa lopettanut sotilasavun Ukrainalle, syyttänyt Yhdysvaltoja vaalivaikuttamisesta ja lakkauttanut korruptiotapauksia tutkivan syyttäjänviraston. Lisäksi se on esittänyt useiden rikosten vanhenemisaikojen lyhentämistä sekä maan yleisradioyhtiön autonomian lakkauttamista.
Hallitusta on myös kritisoitu laajasti populistisesta politiikasta. Tämä lähestymistapa on näkynyt myös häpeilemättömänä äänestäjien kosiskeluna presidentinvaalien aikana.
Politico-lehden mukaan Pellegrinin Hlas-puolueeseen kuuluva sosiaaliministeri Erik Tomáš haukkuikin ennen toista kierrosta vastaehdokas Korčokia Covid-19 pandemian hoitamisesta ja eläkkeiden jäädyttämisestä sekä lupasi eläkeläisille 300 euron korvauksen ”edellisen hallituksen aiheuttamista vahingoista” ja 600 euron ”joulubonuksen.”
Vastaavasti myös puolustus- ja sisäministeriö ovat kosiskelleet häpeilemättä äänestäjiä, luvaten poliiseille, palomiehille, ja sotilaille 500 euron bonuksen keväällä.