Venäjän ja Yhdysvaltojen viimeisimmät neuvottelut Saudi-Arabiassa eivät ole johtaneet presidentti Donald Trumpin toivomaan läpimurtoon, vaan ovat päinvastoin epäonnistuneet täysin. Näin arvioi Carnegie-ajatushautomon Venäjän ja Euraasian tutkimuskeskuksessa työskentelevä Alexandra Prokopenko.
– Valkoisen talon ja Kremlin loppulausunnot viittaavat siihen, että osapuolet sopivat energiainfrastruktuuriin kohdistuvien iskujen keskeyttämisestä, mutta on epäselvää, miten tämän noudattamista valvottaisiin. Yhdysvallat ilmoitti myös tulitauosta Mustallamerellä, mutta Venäjä on tehnyt selväksi, että tulitauon alkaminen edellyttää tiettyjen pakotteiden poistamista, ja sitä Washington ei voi yksin tehdä, Prokopenko kirjoittaa.
Kreml on tehnyt hänen mukaansa käytännössä selväksi, että pikaista tulitaukoa tarvitsee ennen kaikkea Donald Trump, joten Vladimir Putin pääsee sanelemaan ehdot, hän toteaa.
Jos Putinin asettamat ehdit täyttyvät, Kreml on tyytyväinen. Jos tulitaukoa ei tule, se ei Venäjää suuremmin hetkauta. Putinin silmissä Trump onkin maalannut itsensä nurkkaan: kuukauden sisällä hänen on joko kyettävä ilmoittamaan tulitauosta tai löydettävä syntipukki epäonnistumiselle.
Vaatimukset, joita Kreml on viimeisen neuvottelukierroksen yhteenvedossa esittänyt, näyttävät Alexandra Prokopenkon mukaan päivitetyltä versiolta ehdoista, jotka se esitti vuonna 2023 ennen vetäytymistään Mustanmeren viljasopimuksesta vuonna 2023.
Niiden ensisijaisena tavoitteena on ilmeisesti saada kumottua rajoitukset, jotka koskevat pääsyä länsimaiseen rahoitusjärjestelmään, vakuutuksiin, logistiikkaan ja maksujärjestelmiin.
– Moskova esittää lukuisat vaatimuksensa testatakseen, kuinka pitkälle Washington on valmis menemään saavuttaakseen symbolisen paluun Mustanmeren viljasopimukseen, joka aikanaan herätti toiveita siitä, että rauha olisi saavutettavissa, Prokopenko sanoo.
Paluu sopimukseen voisi tarjota Trumpille tilaisuuden ilmoittaa ensimmäisestä merkittävästä onnistumisesta kohti Ukrainan sodan lopettamista. Jotta niin tapahtuisi, Trumpin hallinnon olisi painostettava ankarasti Eurooppaa, jota ilman pakotteita ei ole mahdollista täysin kumota.
– Vielä enemmän Washingtonin olisi painostettava Ukrainaa, sillä sopimusten nykyinen versio ei anna Kiovalle mitään. Moskovan olisi puolestaan tehtävä vain symbolisia myönnytyksiä vastineeksi siitä, että Washington suostuisi merkittävään kompromissiin pakotekysymyksessä, Prokopenko huomauttaa.
Vaikka Kremlin vaatimuksiin ei suostuttaisi, tilanne on hänen mukaansa silti Venäjän kannalta edullinen. Keksimällä jatkuvasti uusia ehtoja ja pitkittämällä neuvotteluja Kreml varmistaa, että sen keskusteluyhteys Yhdysvaltoihin pysyy yllä ja vaatii ailahtelevan Trumpin huomion.
– Putin oli valmis jatkamaan sotaansa Ukrainaa vastaan riippumatta siitä, kuka voittaa Yhdysvaltain presidentinvaalit. Nyt Trump tarvitsee hänen mielestään tulitaukoa enemmän kuin hän itse. Moskova katsoo, että koska amerikkalaiset tarvitsevat sitä enemmän, antakoot he sitten kaikkensa sen eteen, Prokopenko kiteyttää.