Poliiseja Moskovassa. / AFP / LEHTIKUVA / NATALIA KOLESNIKOVA

Kremliä uhkaa MI6:n ex-johtajan mukaan romahdus, jos sota ei lopu

Yhdysvaltain asema neuvotteluissa on Sir Alex Youngerin mukaan huomattavasti Venäjää vahvempi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Britannian ulkomaantiedustelu MI6:n entinen johtaja Alex Younger arvioi Venäjän presidentti Vladimir Putinin tarvitsevan loppua taistelutoimille Ukrainassa huomattavasti Yhdysvaltoja enemmän. Presidentti Donald Trumpilla on tämän vuoksi voimakkaampi neuvotteluasema kuin hän ehkä tiedostaakaan.

Tiedustelujohtaja hämmästelee, miksi Valkoinen talo vaikuttaa kohtelevan Kremliä kuin vertaistaan.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Putin ei ole millään tavoin Trumpin veroinen. Heillä on ydinaseita ja maakaasua, jota ei voi hyödyntää ilman länsimaista teknologiaa, ja siinä se. Heidän kansantaloutensa on 14 kertaa pienempi kuin Yhdysvalloilla, vuosina 2014–2020 MI6:n johdossa toiminut Alex Younger sanoo Times Radion haastattelussa.

Venäjän arvioidaan menettäneen Ukrainan sodassa jopa 800 000 sotilasta haavoittuneina, kaatuneina ja sotavangiksi jääneinä. Maan sotatalous ei ole asiantuntijoiden mukaan kestävällä pohjalla, sillä korkea inflaatio ja muut ongelmat voivat johtaa jo ensi vuoden puolella vakavaan rahoituskriisiin.

Rintamalle ei myöskään saada enää riittävästi uusia sotilaita ilman uutta liikekannallepanokierrosta, jonka Vladimir Putin haluaa välttää viimeiseen asti sen sisältämien poliittisten riskien vuoksi.

– Ja siitä huolimatta Venäjä kokee olevansa voitolla, koska se pystyy etenemään etanavauhdilla jättimäisten tappioiden turvin. Putin on pistänyt näissä neuvotteluissa kaiken peliin, sillä hänen on pakko onnistua, Alex Younger toteaa.

Hänen mukaansa tilanne on osoittautunut huomattavasti Donald Trumpin ennakko-odotuksia haastavammaksi, koska Kremlin tavoitteena on Ukrainan olemassaolon murentaminen. Trump puolestaan haluaisi saada aikaan rauhansopimuksen alueluovutuksia vastaan.

Valkoisen talon Kreml-myönteisinä pidettyjen lausuntojen ex-tiedustelujohtaja katsoo olevan vain osa diplomaattista peliä.

Younger huomauttaa, että länsimaiden lähestymistapa sinänsä kaipasi ravistelua, koska Ukrainan asema taistelukentällä oli heikentynyt jo pidemmän aikaa. Sota ei siis ollut menossa kohti Ukrainalle suotuisaa lopputulosta presidentti Joe Bidenin kaudella.

– Lähestymistapamme vaikutti olevan se, että annetaan Ukrainan hävitä hitaasti. Tässä ei ollut mitään erityisen kunniallista, MI6:n entinen johtaja sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS