Ukrainan päätöksestä hyväksyä 30 päivän tulitauon ja suostua aloittamaan Yhdysvaltojen välittämät tulitaukoneuvottelut Venäjän kanssa on nimekkään amerikkalaisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tutkijan Andrew Michtan mukaan muodostumassa testi Donald Trumpin hallinnon Venäjä-suhteille.
Olennaista on hänen mukaansa se, että ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Trumpin hallinto nosti sodan lopettamisen oman asialistan keskiöön, valokeila kohdistuu nyt vahvasti Venäjään.
– Keskeistä ei ole, haluaako Venäjä neuvotella Ukrainan kanssa vilpittömässä mielessä, sillä Putin ei pidä [Ukrainan presidenttiä] Volodymyr Zelenskyiä neuvottelukumppanina, vaan se, miten Venäjä vastaa Trumpin hallinnon välittämään tarjoukseen, johon presidentti Trump on henkilökohtaisesti osallisena ja Yhdysvaltojen arvovalta on vaakalaudalla. Atlantic Council -ajatushautomossa työskentelevä Michta kirjoittaa verkkolehti 1945:ssä.
Jos Kreml hylkää Yhdysvaltojen välittämän neuvottelutarjouksen, se joutuu Michtan mukaan tosiasiallisesti myöntämään, että propagandaväitteet Venäjän joutumisesta konfliktiin vastoin tahtoaan ovat olleet valheellisia.
– Mikäli Putin kieltäytyy neuvottelemasta, hän lähettää selkeän viestin siitä, että häntä ei kiinnosta muu kuin Ukrainan alistaminen ja että hän haluaa viime kädessä hävittää Ukrainan valtion, hän toteaa.
– Riippuen siitä, miten venäläinen osapuoli käyttäytyy jatkossa, seuraavat vaiheet voivat joko edistää Yhdysvaltojen ja Venäjän lähentymistä tai olla Trumpin hallinnon silmät avaava todellisuustesti, joka laittaa uusiksi sen oletukset Putinin lähiajan tavoitteista ja Venäjän intresseistä pitkällä aikavälillä, hän sanoo.
Donald Trump on panostanut paljon uskottavuuttaan ja arvovaltaansa saadakseen aikaan sopimuksen, jolla tappaminen Ukrainassa loppuu – ja vieläpä nopeasti. Jos Venäjä hylkää neuvottelutarjouksen tai luo vaikutelman, että Trumpin pyrkimykset eivät häntä kiinnosta, Washingtonin ja Moskovan suhteet voivat viilentyä merkittävästi, Michta ennakoi.
Jos Vladimir Putin kariuttaa neuvottelut kokonaan, seuraukset Yhdysvaltojen harjoittamalle Venäjä-politiikalle saattavat olla jopa dramaattisia.
Ennen nykyistä tehtäväänsä Andrew Michta on toiminut muun muassa George C. Marshall European Center -instituutin kansainvälisten suhteiden laitoksen dekaanina sekä professorina Yhdysvaltain laivastoakatemiassa.