Miehistä 87 prosenttia ja 76 prosenttia naisista aikoo syödä kinkkua tänäkin vuonna. Vaikka suomalaisilla on hyvin hallussa kinkun valmistus, kaipaavat monet muistin virkistämistä kinkkuohjeista.
HKFoodsin teettämän kinkkukyselyn vastaajista yli puolet ei osaa arvioida, kuinka kauan pakastekinkun pitää sulaa jääkaapissa. Myös oikean paistoajan arvioiminen tuottaa hankaluuksia joka neljännelle. Kinkun paistamisen sähkönkulutus arveluttaa monia.
Oikeankokoisen kinkun ostaminen sen sijaan koetaan helpoksi ja kinkun kuorruttamiseen löytyy kyselyn mukaan perheissä yhteinen sävel.
Kinkun sulamiseen tarvittavaa aikaa ei osata arvioida
Oikeankokoisen joulukinkun valitseminen kaupasta on 85 prosentille helppoa. Kinkun sulatukseen ja esivalmisteluihin kaivataan sen sijaan apua.
Pakastekinkun sulatus tuottaa eniten päänvaivaa. Vastaajista 55 prosenttia kokee vaikeaksi arvioida, milloin kinkku on täysin sulanut jääkaapissa. Kyselyn mukaan joka neljäs ei tiedä, kuinka kauan kinkun tulee olla huoneenlämmössä ennen uuniin laittoa.
– Kinkun sulatukseen on hyvä varata riittävästi aikaa. Siksi on tärkeä muistaa ostaa kinkku riittävän ajoissa. Yli viiden kilon pakastekinkku sulaa jääkaapissa 3–4 vuorokautta. Pienemmät kinkut sulavat parissa vuorokaudessa ohjeistaa HK Foodsin lihaliiketoiminnan johtaja Mikko Järvinen.
– Kun otat kinkun huoneenlämpöön, poista se pakkauksesta ja laita siihen heti lihalämpömittari kiinni. Työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan. Kun kinkun sisälämpötila on noin 15 astetta, voi kinkun laittaa uuniin, hän jatkaa.
Tuoresuolattua kinkkua ei ole pakastettu, jolloin sen valmistamisessa sulatusvaihetta ei tarvita.
Joka neljäs haparoi kinkun paistoajan arvioinnissa
Joka neljäs HKFoodsin kyselyyn vastanneista kokee vaikeaksi kinkun sopivan paistoajan arvioimisen. Uunin oikean lämpötilan valitseminen sen sijaan on helpompaa. Yli 65-vuotiaista 95 prosenttia tietää, missä lämpötilassa kinkku kuuluu paistaa.
Nuoremmat, alle 34-vuotiaat joutuvat tarkistamaan tämän useammin, heistä 79 prosentilla on muistissa oikea paistolämpötila.
– 100–120 astetta on sopiva uunin lämpötila kinkun paistamiseen. Liian kuumassa uunissa kinkun mehukkuus saattaa kärsiä. Nyrkkisääntö kinkun paistoajalle on puolitoista tuntia ensimmäiselle kilolle ja sitten tunti lisäkiloa kohden. Käyttämällä lihalämpömittaria, saa parhaan mahdollisen lopputuloksen. Kinkku on kypsä silloin, kun sen sisälämpötila on 75 astetta, muistuttaa Järvinen.
Yli puolet luulee, että kinkun paistaminen vie paljon sähköä
Yli puolet (56 %) vastanneista luulee, että kinkun paistaminen vie paljon sähköä. Koska kinkku paistetaan matalassa, korkeintaan 120 asteen lämpötilassa, ei sähkön kulutus ole suurta. Viiden kilon painoisen kinkun paistaminen kiertoilmalla 120 asteisessa uunissa kestää viidestä ja puolesta tunnista kuuteen tuntiin.
Sähkönkulutus on tällöin, uunista riippuen noin 2,5–3 kilowattituntia (kWh). Jos sähkön hinta olisi jopa 25 senttiä/ kWh, tulee kinkun paistaminen silloinkin maksamaan selvästi alle euron.
Kinkkukellon avulla et menetä uniaikaa
Koska kinkun valmistamiseen menee kaikkiaan paljon aikaa, voi joskus käydä niin, että kinkku pitää ottaa uunista ja viimeistellä keskellä yötä, juuri silloin kun yöunetkin olisivat tarpeen. Kinkkukello auttaa suunnittelemaan kinkun valmistamisen niin, että se on kokonaan valmis juuri toivottuun aikaan.
– Laske kinkun valmistamiseen tarvittava aika taaksepäin siitä hetkestä, kun haluat kinkun olevan valmis, ohjeistaa Järvinen.
Kinkkukello-esimerkki noin viiden kilon kinkulle, työvaiheet valmiista kinkusta paistamisen alkuun:
• Kinkun käärintä leivinpaperiin ja folioon, ja nosto jääkaappiin.
• Kinkun vetäytyminen kuorrutuksen jälkeen huoneenlämmössä 30–60 minuuttia.
• Kuorrutuksen valmistaminen ja nopea paistaminen noin 30 minuuttia.
• Lyhyt kinkun jäähdytys, tarvittaessa verkon poistaminen ja nahan irrottaminen noin 30 minuuttia.
• Kinkun paistoaika noin 5½ tuntia: 1½ tuntia ensimmäiselle kinkkukilolle + 1 tunti seuraaville kinkkukiloille.
Esimerkiksi jos haluat, että kinkku on kuorrutettuna ja jäähdytettynä valmiina nostettavaksi jääkaappiin kello 18, niin laita noin viiden kilon kinkku uuniin kello 10.30. Ajat ovat suuntaa antavia, ja kypsästä kinkusta voi aina ottaa pienet maistiaiset eri työvaiheiden välissä.
Kinkkua syödä reilun viikon
HKFoodsin kyselyyn vastanneista joka toinen kokee kinkun säilyttämisen hankalana. Joka neljäs ei tiedä, kuinka monta päivää kinkkua voi syödä.
– Paistamisen ja kuorruttamisen jälkeen kinkku on jäähdytettävä nopeasti. Jos vaan on mahdollista, niin kinkku kannattaa nostaa talvella ulos jäähtymään hyvin suojattuna. Tämän jälkeen paistetun kinkun oikea säilytyspaikka on jääkaappi kertoo Järvinen.
– Kinkku säilyy parhaiten, kun siitä leikkaa joulupöytään aina sopivan määrän viipaleita ja nostaa sen aina heti takaisin jääkaappiin. Paistettu kinkku säilyy jääkaapissa viidestä päivästä reiluun viikkoon.
Helpoimmalla kinkunpaistaja pääsee, kun ostaa kinkun, joka on jo valmiiksi paistopussissa. Uunivalmis pakkaus toimii paistopussina. Nämä kinkut ovat kooltaan 1,5–3 kiloisia.
– Pakkauksen muovikalvo aukeaa hiukan, kun kinkku on paistunut jonkin aikaa. Tällöin siihen kannattaa työntää lihalämpömittari kiinni. Mittarista voi katsoa, milloin kinkku on kypsä, kertoo Järvinen.
Joulukinkku on edelleen säilyttänyt asemansa suosituimpana jouluruokana. Tänä vuonna suomalaiset ostavat joulukinkkuja yli viisi miljoonaa kiloa. Ostetuin joulukinkku on 3–5-kiloinen harmaasuolattu kinkku. Kysely paljasti, että 58 prosenttia haluaisi syödä kinkkua muinakin vuodenaikoina.
HKFoodsin teettämään, tutkimusyhtiö Bilendin toteuttamaan joulukinkkukyselyyn vastasi tuhat 18–75-vuotiasta Suomessa asuvaa henkilöä marraskuussa 2024. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan. HKFoodsin teettämä jouluruokakysely toteutettiin joulun 2023 aikana ja siihen vastasi Suomessa 800 henkilöä. Kyselyn toteutti Crowst.