Ministerin mukaan jokainen voi tukea kulttuuria. Yhtenä esimerkkinä on konserttilippujen ostaminen. LEHTIKUVA / KIMMO PENTTINEN

Kulttuuri on sivistysvaltion sydän

BLOGI

Kirjoittajan mukaan kulttuuri auttaa meitä ymmärtämään, keitä olemme.
Picture of Sari Multala
Sari Multala
Kirjoittaja on kokoomuksen kansanedustaja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Oikeus kulttuuriin kuuluu kaikille. Jo perustuslaissa säädetään kulttuurisista oikeuksista ja kulttuuriperinnöstä huolehtimisesta, sananvapaudesta ja kokoontumisvapaudesta. Julkisen vallan tehtävänä on turvata näiden perusoikeuksien toteutuminen.

Kulttuuri auttaa meitä ymmärtämään, keitä olemme. Se näyttää paikkamme tässä maailmankaikkeudessa ja määrittää asiat, joita pidämme arvokkaina. Kulttuuri on sivistysvaltion sydän.

Linjasimme Petteri Orpon (kok.) hallituksen ohjelmassa, että laadimme kulttuuripoliittisen selonteon. Selonteon tarkoituksena on tuottaa kunnianhimoinen tulevaisuuskuva, joka mahdollistaa Suomen taide- ja kulttuuripolitiikan pitkäjänteisen kehittämisen. Selonteossa linjataan keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet niiden saavuttamiseksi. Selontekotyö on vaativaa, koska linjausten on kestettävä aikaa. Tavoitteeni kulttuuriministerinä on, että selonteosta tulee kulttuuritoimijoita yhdistävä ja toimialaa uudistava, yhteinen visio tulevasta.

Selonteko on arvovaltainen, painava asiakirja. Se käsitellään ja hyväksytään eduskunnassa. Jo sillä on suuri arvo, että eduskunnan suuri sali ja valiokunnat käyvät laajan kulttuuripoliittisen keskustelun. Toivon tähän keskusteluun rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta.

Julkisen talouden vaikea tila haastaa myös kulttuurialan rakenteita ja totuttuja toimintatapoja. Vaikea tilanne tarjoaa kutienkin mahdollisuuden uudistua. Taiteen ja kulttuurin tekemisen ja luovuuden näkökulmasta on tärkeää, että julkisen rahoitus on riittävää, ennakoitavaa ja pitkäjänteistä. Niukkenevien resurssien aikana meidän on tehtävä entistä enemmän töitä sen puolesta, että saisimme yksityistä rahaa yhä enemmän tukemaan taiteen ja kulttuurin tekemistä ja tuotantoa.

Yhtenä keskeisenä keinona haluan nostaa esille kehysriihessä sovitun lahjoitusvähennyksen laajentamisen myös taiteen ja kulttuurin aloille. Jatkossa yksityiset lahjoitukset kulttuuriin ja taiteeseen ovat siis verovähennyskelpoisia. Olemme Suomessa takamatkalla siinä, kuinka yksityistä rahoitusta saadaan hyödyttämään luovia aloja. Verovähennys on oiva keino auttaa tätä kehitystä.

Samalla elämme kuitenkin jo nyt sellaisessa tilanteessa, että kaikkein tärkeimpiä taiteen ja kulttuurin rahoittajia ovat suomalaiset ihmiset. Kulttuuri elää ja voi hyvin, kun sen pariin hakeudutaan ja siihen käytetään euroja. Jokainen meistä voi tukea kuvataidetta ostamalla sitä tai musiikkia hankkimalla konserttiliput. Kun kulttuurin ja luovien alojen markkina toimii, meillä on jatkossakin laajaa ja monialaista kulttuuritarjontaa eri puolilla maata.

Kulttuuripoliittinen selonteko on ollut kulttuurin ja taiteen kentällä kauan odotettu. Selonteon valmistelu on toteutettu osallistavasti, kulttuurin ja luovien alojen ihmisten kanssa. Laaja osallistuminen on tärkeää siksi, että selonteko valmistellaan erittäin pitkälle aikavälille. Selonteoissa ei saa kuulua vai hallinnon ääni. Vision ja tulevaisuususkon on synnyttävä tekijöistä itsestään.

Olen kulttuuriministerinä todella ylpeä tähän mennessä selonteon eteen tehdystä työstä. On erittäin arvokasta, että tämä selonteko nyt tehdään. Kiitän jokaista osallistunutta näkemyksestä ja omistautumisesta. Lausuntokierroksen aikana on vielä mahdollisuus antaa näkemyksiään selontekoon ennen sen antamista eduskunnan käsiteltäväksi. Laaja ja vahva pohjatyö antaa hyvät edellytykset syksyllä alkavalle eduskuntakäsittelylle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)