Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylijohtaja ja kuluttaja-asiamies, oikeustieteiden kandidaatti, varatuomari Katri Väänänen. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Kuluttaja-asiamies ripittää yrityksiä ale-merkinnöistä – laista luistettu jo kaksi vuotta

Moni yritys ei edelleenkään ilmoita alennusmyynneissä selkeästi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kuluttaja-asiamies Katri Väänänen muistuttaa yrityksiä, että merkinnät on laitettava kuntoon viimeistään nyt, sillä uudet säännöt ovat olleet voimassa jo kaksi vuotta.

Kuluttaja-asiamies saa jatkuvasti ilmoituksia kuluttajilta alennusmarkkinoinnista, jossa ei ilmoiteta 30 päivän alinta hintaa lainkaan tai se ilmoitetaan epäselvästi. Joissakin tapauksissa ilmoitettu alin hinta ei pidä paikkansa tai hinnanalennus on laskettu normaalihinnasta, eikä edeltävien 30 päivän alimmasta hinnasta.

Väänänen on jo valvonnassaan puuttunut tiettyjen yritysten puutteisiin 30 päivän alimman hinnan ilmoittamisessa ja osalle tullaan pian lähettämään muistutuskirjeitä. Hän aikoo jatkaa edelleen markkinoiden seurantaa ja puuttuu jatkossakin epäkohtiin tarpeen mukaan.

Yritysten tueksi on julkaistu uusi verkkokurssi ja entistä tarkemmat kuluttaja-asiamiehen linjaukset.

– Jos yrityksellä ei ole alennusmerkinnät vielä kunnossa, asia pitää korjata heti. Yrityksillä on velvollisuus tuntea niitä koskeva lainsäädäntö ja noudattaa sitä. Kahden vuoden jälkeen ei voi enää vedota tietämättömyyteen tai teknisiin haasteisiin, sanoo Väänänen.

Epäselvät merkinnät syövät kuluttajien luottamusta

Vuoden 2023 alusta alkaen alennusmarkkinoinnissa on pitänyt ilmoittaa alin hinta, jolla tavaraa on myyty 30 päivän aikana ennen alennusta. Alin hinta pitää ilmoittaa niin printti- ja verkkomainoksissa kuin TV- ja radiomainoksissa. Alin hinta on kuluttajalle olennainen tieto ja se on esitettävä selkeästi ja ymmärrettävästi.

– Jos yritys tarkoituksella hämärtää alennushinnan edullisuutta, se on paitsi lainvastaista, myös varma keino nakertaa kuluttajien luottamusta. Selkeät merkinnät ovat sekä yritysten että kuluttajien etu, muistuttaa Väänänen.

Jos kuluttajana huomaa puutteita ale-merkinnöissä, niistä kannattaa antaa palautetta suoraan yritykselle. Se on usein tehokkain keino parantaa yrityksen tapoja, koska vastuullinen yritys kuuntelee asiakkaitaan.

Kuka tahansa voi myös antaa kuluttaja-asiamiehelle vihjeen harhaanjohtavasta markkinoinnista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)