Joulukuussa saldoluku oli -8,6, marraskuussa -7,4 ja lokakuussa -6,8. Vuotta aiemmin tammikuussa kuluttajien luottamus sai arvon -9,1 ja pitkän aikavälin keskiarvo on -2,6.
– Kuluttajien luottamuksen puute leikkaa yhä voimakkaammin kuluvan vuoden talouskasvua, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.
Kuluttajien näkemykset oman talouden nykytilasta ovat vaisut ja heikkenivät edelleen lievästi. Samaan aikaan odotukset oman talouden tulevaisuudesta eivät myöskään oleellisesti parantuneet.
– Kun tähän liittää synkentyneet näkemykset yleisestä työttömyyskehityksestä, huoli talouskasvun keskeisenä lähteenä olevan yksityisen kulutuksen puolesta ei ole liioiteltu, arvioi Malinen.
Hän toteaa, että heikko kulutuskysyntä vaikuttaa suoraan yritysten kykyyn palkata lisätyövoimaa, mikä vähentää avoimien työpaikkojen määrää ja kohonneesta työttömyydestä on tulossa ennakoitua pidempiaikainen ilmiö.
– Kuluttajat pitivät ajankohtaa edelleen epäedullisena asunnon ostamiselle. Toistuvasti laskeneet korotkaan eivät ole kyenneet sulattamaan jäätyneitä asunnon ostoaikeita eloon, Malinen pohtii.
Yritysten usko tulevaan elpyy hitaasti
Malisen mukaan yritysten luottamus tulevaan on kehittynyt Suomessa hieman kuluttajien luottamusta paremmin. Tammikuussa yritysten luottamus koheni lievästi teollisuudessa ja korjautui rakentamisessa synkän joulukuun jälkeen.
– Palveluissa tilanne jatkui muuttumattoman ja kaupassa luottamuksen kohenemin loppui luottamuksen kääntyessä laskuun. Luottamus on kuitenkin edelleen selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa heikompaa.
– Tuoreimpien lukujen valossa alkuvuodesta on tulossa ennakoitua vaisumpi. Pienestä positiivista viestiä synkkyyteen tuo kuitenkin se, että Euroalueen ostopäällikköindeksit olivat tammikuussa hieman markkinaodotuksia parempia. Teollisuus elpyi hieman samaan aikaan kun palvelualoilla tuli odotetusti vain pieni heikennys. Yhdistetty indeksi kohosi kuitenkin 50 indeksipisteen yläpuolelle, mikä indikoi eurotalouteen hienoista kasvua vuoden alussa, jatkaa Malinen.
Oman jännitteensä tilanteeseen tuo hänen mukaansa Yhdysvaltain tuoreen presidentin kauppapoliittiset pullistelut.
– Donald Trumpin ennalta-arvaamaton kauppapolitiikka lisää epävarmuutta. EU:n yhtenäisyys ja sen johdolla käytävien kauppapoliittisten neuvotteluiden tärkeys korostuvat kevään aikana. Jos neuvotteluissa ei onnistuta, Suomen vienti Yhdysvaltoihin ja teollisuuden näkymät voivat vaikeutua merkittävästi, varoittaa Malinen.