Tuhottu asuinrakennus Borodjankan kaupungissa Ukrainassa. LEHTIKUVA / AFP Genya Savilov

Kumpi näistä Venäjän vaihtoehdoista Ukrainassa toteutuu?

USA:n ulkoministeriön ex-neuvonantajan mukaan hyökkääjä saattaa yhä aselevon sijaan pyrkiä isoon voittoon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sotahistorian professori, dekaani ja USA:n ulkoministeriön entinen neuvonantaja Eliot Cohen esittää Twitterissä kaksi vaihtoehtoa, joihin hyökkääjä saattaa Ukrainassa tarttua.

Ensimmäinen on se, että Venäjä ryhmittää uudelleen joukkonsa ja keskittää voimaansa itäiseen Ukrainaan ja maan eteläosiin. Venäjä saattaa professorin mukaan pyrkiä näillä alueilla puolustajan joukkojen piirittämiseen ja tuhoamiseen.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– He valtaavat Ukrainan Mustanmeren rannikon (Odessaan asti) ja esittävät kompromissiksi jäädytettyä aselepoa, josta Moskova voi kävellä ulos jonkin verran voitolla kukistamatta Ukrainan hallintoa, Cohen arvioi ja sanoo, että tämän hyökkääjä voisi vielä selittää menestykseksi.

Toinen vaihtoehto on professorin mukaan ensimmäistä tuhoisampi.

Hänen mukaansa presidentti Vladimir Putin saattaa olla tällä hetkellä raivoissaan siitä, että hänelle on valehdeltu ja annettu väärää tietoa. Presidentti tai hänen kenraalinsa eivät välttämättä tiedä tarkalleen, mitä Ukrainassa tapahtuu.

Tämä voi Cohenin mukaan johtaa siihen, että presidentti määrää sotilaitaan ”toimittamaan” konkreettisen voiton nopeasti.

– He siirtävät rikkinäisiä yksiköitä ympäriinsä ja ilman uudelleenvarustautumista, lepäämistä ja harjoittelua toteuttavat laajamittaisia hyökkäyksiä. Samaan aikaan raivoisasti hyökkäävät ukrainalaiset jauhavat heidän logistiikkaansa ja palavat halusta kostaa siviilien kidutukset ja kuolemat, hän sanoo twiitissään.

– Pelko, hämmennys ja epäonnistuminen tarttuvat. Ja näin nämä (venäläisten) hyökkäykset epäonnistuvat ja jotkut näyttävästi.

Länsimaiden toimittamilla aseilla varustetut Ukrainan joukot saattavat Cohenin mukaan puskea hyökkääjän pitkälle Donbassin alueelle.

– Venäjän tappiosta tulee romahdus, hän toteaa.

Professorin mukaan sodan kulku asettunee aikanaan näiden kahden vaihtoehdon välille, mutta lopputulos on lähempänä jälkimmäistä skenaariota.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS