Kunnissa miesten ja naisten ammattirakenteet eroavat merkittävästi

Kuntasektorin palkansaajista suuri enemmistä on naisia, mutta miehet toimivat huomattavasti useammin kuntien johdossa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Miesten ja naisten ammattirakenteissa kuntasektorilla on Tilastokeskuksen mukaan merkittäviä eroja.

Miehet toimivat huomattavasti naisia useammin kuntasektorin korkeimmassa johdossa, esimerkiksi kunnan- ja kaupunginjohtajina, kun taas naiset toimivat useammin muun muassa osastonjohtajina ja päiväkodinjohtajina.

Suurimmat erot miesten ja naisten välillä ovatkin johtajien ansioissa. Viime vuonna miesjohtajien säännöllisen työajan ansioiden mediaani oli 37 prosenttia korkeampi kuin naisjohtajien mediaaniansio.

Toimisto- ja asiakaspalvelutyöntekijöinä toimivilla naisilla säännöllisen työajan ansioiden mediaani 2 354 euroa kuukaudessa oli sen sijaan neljä prosenttia korkeampi kuin vastaavassa ammattiluokassa toimivilla miehillä.

Kuntasektorilla työskentelevistä miehistä työskenteli viime vuonna johtajina ja erityisasiantuntijoina 46 prosenttia, kun taas naisista vain 30 prosenttia. Kaikista johtajista ja erityisasiantuntijoista oli kuitenkin 74 prosenttia naisia.

Kuntasektorin palkansaajista useimmat ovat naisia

Viime vuonna kuntasektorilla työskenteli yhteensä 412 000 kuukausipalkkaista palkansaajaa, joista 81 prosenttia oli naisia. Osa-aikaisina työskenteli 13 prosenttia.

Kuntasektorin palkansaajista 57 prosenttia eli yhteensä 233 000 työskenteli terveys- ja sosiaalipalvelujen toimialalla. Heistä 90 prosenttia oli naisia. Heidän säännöllisen työajan ansioiden mediaaninsa oli 2 652 euroa kuukaudessa, kun taas miehillä vastaavat ansiot olivat 3 034 euroa kuukaudessa.

Viime vuonna kuntasektorilla työskentelevän kokoaikaisen, täyttä palkkaa saaneen kuukausipalkkaisen säännöllisen työajan ansion mediaani oli 2 751 euroa kuukaudessa. 56 prosenttia ansaitsi 2 000–3 000 euroa kuukaudessa.

Kaikista kuntasektorin palkansaajista 79 prosenttia työskenteli vakituisessa virka- tai työsuhteessa.

Palkansaajien määrä väheni viime vuonna noin kaksi prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)