FSB:n päämaja Moskovassa. WIKIMEDIA COMMONS

Kurkistus Kremlin valtapeliin: Mikään ei ole FSB:n yläpuolella

Historioitsijan mukaan turvallisuuspalvelu hallitsee koko maata.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä on poikkeuksellisen vaarallinen, koska turvallisuuskoneisto johtaa valtiota eikä päinvastoin. Näin toteaa Venäjän turvallisuuspalveluja tutkinut historioitsija ja kirjailija Jurij Felshtinski Eesti Päevalehdessä.

Tämä hänen mukaansa erottaa nyky-Venäjän sen edeltäjästä Neuvostoliitosta.

– Neuvostoliitossa kommunistisella puolueella oli vallan monopoli, ja KGB oli tärkein sorron ja valvonnan väline, Yhdysvalloissa nykyisin asuva Felshtinski sanoo.

Toisin sanoen turvallisuuspalvelu toimi kommunistisen puolueen alaisuudessa ja työkaluna. KGB:n seuraaja FSB:hen vastaava käskysuhde ei enää päde.

Asetelma kääntyi Felshtinskin mukaan päälaelleen 2000-luvulla, jolloin KGB-taustainen Vladimir Putin nousi Venäjän johtoon.

– FSB toimii ilman poliittista valvontaa. Mikään ei ole FSB:n yläpuolella, sillä presidentti ja hänen voimakoneistonsa ovat FSB:stä. KGB toimi omalla budjetilla. FSB:llä on koko valtion budjetti, jolla se toteuttaa toimintaansa.

Felshtinski on kirjoittanut Aleksandr Litvinenkon kanssa kirjan nimeltä Venäjä kuilun partaalla. Litvinenko oli Britanniaan loikannut entinen KGB:n eversti ja turvallisuuspalvelu FSB:n everstiluutnantti, joka kuoli myrkytysoireisiin vuonna 2006.

FSB ulottuu kaikkialle

Jurij Felshtinskin mukaan lännessä ei vieläkään ymmärretä Venäjän vaarallisuutta.

– Länsimaat ovat tottuneet toimimaan monarkkien ja diktaattoreiden, poliittisten puolueiden ja johtajien kanssa. Nyky-Venäjä ei ole kuitenkaan yksi niistä, koska nyt on oltava tekemisissä koko maata hallitsevan turvallisuusrakenteen instituution kanssa, hän viittaa FSB:n poikkeukselliseen valta-asemaan Kremlissä.

– On tärkeää ymmärtää, että turvallisuuskoneisto on tunkeutunut kaikkialle kansalaisyhteiskunnassa, puolueissa, parlamentissa, ministeriöissä – kaikkialle, hän kertoo.

Lännessä esiintyy ajoittain toiveita siitä, että Vladimir Putinin kuolema tai syrjäyttäminen muuttaisi Venäjää kohti normaalia valtiota. Felshtinski ei tähän usko.

– Venäjällä ei ole diktatuuria kuten Aljaksandr Lukashenkan Valko-Venäjällä, jossa valta nojaa yhteen diktaattoriin. Uskon, että Lukashenkan jälkeen maa romahtaa ja jotain parempaa tulee valtaan. Putinin tapauksessa turvallisuuskoneisto hallitsee maata ja omistaa sen. Siksi en usko, että he antaisivat jonkun muun tulla valtaan, vaikka Putin olisi poissa. Voimakoneisto tekee kovasti töitä varmistaakseen sen, ettei tällaista mahdollisuutta synny, Felshtinski kertoo.

– On selvää, että joku FSB:stä ottaa vallan, jos Putinille tapahtuu jotain.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)