Kun Ukraina oli elokuussa aloittanut hyökkäyksensä Kurskiin, moni ukrainalainen asiantuntija pelkäsi joukkojen etenevän liian pitkälle ja joutuvan lopulta Venäjän ansaan, Yhdysvaltain entinen Kiovan-suurlähettiläs John Herbst kertoo Atlantic Council -ajatushautomon julkaisemassa artikkelissa. Sittemmin Ukraina on kuitenkin edennyt yhä pitemmälle ja onnistunut pääosin pitämään asemansa Venäjän aloittamasta vastahyökkäyksestä huolimatta.
– Venäläisten sotabloggaajien innokkaat ennustukset, joiden mukaan ukrainalaisjoukot työnnettäisiin ulos Venäjältä Vladimir Putinin asettamaan määräaikaan eli lokakuun 1. päivään mennessä, kääntyivät nopeasti synkiksi. Kiovassa mielialat ovat sen sijaan korkealla Moskovan jatkuvasta pommituskampanjasta huolimatta, Herbst toteaa.
Ukrainan menestystä varjostaa kuitenkin hänen mukaansa se, että presidentti Joe Bidenin hallinto viivyttää edelleen USA:n toimittamaa aseapua eikä salli pitkän kantaman ohjusiskuja Venäjän alueella sijaitseviin kohteisiin edes silloin, kun niiden avulla voitaisiin ehkäistä ukrainalaiseen siviiliväestöön kohdistuvaa sotilaallista terroria.
John Herbstillä on takanaan yli 30-vuotinen ura Yhdysvaltain ulkoasiainhallinnossa. Maansa suurlähettiläänä Ukrainassa hän toimi 2003–2006.
Bidenin hallinnon virkamiehet ovat Herbstin mukaan kritisoineet Ukrainan Kursk-operaatiota siitä, että siihen sidotut joukot eivät ole puolustamassa strategisesti tärkeää Pokrovskin kaupunkia Donbasissa.
– Vielä neljä viikkoa Kursk-operaation alkamisen jälkeen he selittivät, että venäläisjoukkoja ei ollut siirretty Pokrovskin rintamalta Kurskiin. Viime viikolla tilanne kuitenkin muuttui, kun Moskova alkoi siirtää Kurskiin joukkoja paitsi Hersonin ja Zaporižžjan alueilta, myös Pokrovskista, Herbst sanoo.
– Tähän kenties liittyy myös se, että Venäjän eteneminen kohti Pokrovskia – pienetkin etenemisyritykset – ovat viime päivinä tyrehtyneet. On liian aikaista sanoa, että venäläisjoukkojen eteneminen ei olisi enää uhka, mutta ei myöskään ole liian aikaista todeta Kursk-operaation hyödyttävän Ukrainaa myös Donbasissa, hän toteaa.
Ukraina on nyt saavuttanut menestystä, edessä on hänen mukaansa erittäin vaikea talvi. Maan energiainfrastruktuuri on Venäjän massiivisten pommitusten jäljiltä vakavasti vaurioitunut, eivätkä Iranin uusi aseapu Putinille tai Bidenin hallinnon epäröinti ja USA:n presidentinvaaleista aiheutuva epävarmuus ainakaan helpota tilannetta.
Vaikeuksistaan huolimatta ukrainalaiset jatkavat Herbstin mukaan taistelua tietäen, että tappio tarkoittaisi kansakuntansa alistumista sotarikollisen komentoon.