Traficom selvitti matkaviestinverkon palvelujen saatavuutta kenttämittauksin Etelä-Savossa 21.-23. lokakuuta. Mittauksissa puhelin- ja laajakaistayhteydet toimivat alueella pääosin hyvin, mutta myös yksittäisiä heikomman kuuluvuuden alueita löytyi.
Mittauksia tehtiin Pertunmaan, Mäntyharjun, Mikkelin, Pieksämäen ja Rantasalmen lisäksi myös Varkauden ja Lappeenrannan alueella. Matkaviestinverkon mittauksia kohdennettiin Etelä-Savon alueelle, koska Rantasalmen kunta ja Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa olivat yhteydenotoissaan kertoneet alueen yleisistä kuuluvuusongelmista.
– Suorittamiemme mittausten perusteella viestinnän peruspalvelut, toisin sanoen puhelut ja laajakaistayhteydet toimivat alueella eli palvelut olivat kattavasti saatavilla 4G-verkossa, kertoo tiedotteessa yksikön päällikkö Mari Österberg.
Matkaviestinverkon peitto näyttää alueella toteutuvan, eikä yleisempää kuuluvuusongelmaa ollut havaittavissa. Mittauksissa löytyi kuitenkin yksittäisiä alueita, joissa mobiililaajakaistan yhteysnopeudet jäivät melko alhaisiksi.
– Näitä ongelmapaikkoja ratkotaan yhteistyössä operaattoreiden kanssa, Österberg jatkaa.
Jokaisella kotitaloudella ja yrityksellä on oikeus kohtuuhintaisiin viestinnän peruspalveluihin eli toimivaan puhelinyhteyteen ja 5 megan laajakaistapalveluun. Palvelujen toimimiseksi myös rakennuksen sisätiloissa voi olla tarpeen parantaa kuuluvuutta antenniratkaisuilla.
Traficom valvoo, että jokaisen oikeus perustason viestinpalveluihin toteutuu. Kaikkiin tämän syksyn aikana Traficomin tietoon tulleisiin käyttäjien kuuluvuusongelmiin tullaan hakemaan ratkaisut, yhteistyöstä ja toimintamallista on sovittu operaattoreiden kanssa.
Uutisointi matkaviestinverkon heikosta kuuluvuudesta haja-asutusalueilla on syksyn aikana lisääntynyt.
– Olemme Traficomissa myös enenevässä määrin vastaanottaneet yhteydenottoja kuuluvuusongelmista koko Suomen alueelta. Uutisoinnissa kuuluvuusongelmien syyksi on mainittu 3G-verkon alasajo, mutta kuuluvuusongelmien syyt voivat olla moninaisia ja verkossa voi olla katveita paikka paikoin, selventää Österberg.
3G-verkko on pääosin jo poistunut käytöstä ja 3G-verkolta vapautuneita taajuuksia otetaan nyt nopeampien ja tehokkaampien 4G- ja 5G-verkkojen käyttöön. Uudempien verkkojen käyttöönotossa on osin vielä menossa siirtymävaihe ja yhteyksien odotetaan jatkossa parantuvan.
– Yhtenä merkittävänä syynä kuuluvuusongelmiin voi edelleen olla vanha päätelaite, joka pystyy käyttämään vain 2G- ja 3G-verkkoa. Tällöin päätelaite, kuten kännykkä tai reititin, pystyy 3G-verkon poistuessa käyttämään vain 2G-verkkoa ja tiedonsiirto saattaa merkittävästi hidastua, kertoo radiotarkastusasiantuntija Jukka Pihonen.
Käyttäjän olisi hyvä päivittää laitteensa 4G-kykyiseksi. Lisäksi kannattaa tarkistaa, että puhelut on kännykän asetuksista mahdollistettu 4G-verkossa.