Entä kun kuntoilun yrityksestäkin seuraa flunssan oireita? LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kuvittele, että toivut taudista – mutta jotain jää vialle

Vielä yli vuoden jälkeen vietät melkein kaiken aikasi levossa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nimimerkki Jonna Maria kertoo twitterissä pitkällä ketjulla, millaista on viruksen jälkeistä sairautta sairastavien ihmisten elämä. Asia on polttavan ajankohtainen koronapotilaiden long covidin vuoksi.

– Kuvittele, että saat virustaudin (esimerkiksi COVID-19) ja ”toivut” siitä. Mutta jokin on vialla, Jonna Maria aloittaa.

– Vaikka testitulokset ovat negatiivisia ja lääkärisi sanoo, että voit palata töihin, et silti tunne oloasi terveeksi. Itse asiassa sinusta tuntuu kauhealta. Olit ennen maratonjuoksija, tanssija tai muun lajin harrastaja, mutta nyt portaiden kiipeäminen on mahdoton tehtävä.

Kehosi ei ole kärsinyt, ja lääkärisi sanoo sinun olevan ”yksi onnekkaista”.

– Mutta asiat, joita ennen pidit itsestäänselvyytenä – kuten imurointi tai suihkussa käyminen – jättävät sinut vuoteen omaksi päiväkausiksi kovan kivun, uupumuksen ja muiden toimintakykyä alentavien invalidisoivien oireiden vuoksi.

Huimaus ja pahoinvoinnin aallot ovat nyt jokapäiväinen tapahtuma. Et pääse aina edes nousemaan sängystä.

– Yrität selvitä päivästä toiseen. Lääkärisi sanoo, että olet terve, eikä mitään lääketieteellisesti objektiivisesti havaittavaa vikaa löydy. Mutta asiat vain pahenevat.

Jonna Maria kertoo migreenin tyyppisistä päänsärkykohtauksista, jotka ovat niin kovia, ettet siedä yhtään valoa tai ääntä.- Et saa nukuttua. Lämpötila kehossasi vaihtelee hikoilun ja jäätävän kylmyyden välillä. Sinulla on koko ajan kurkku kipeä ja vatsassa vääntää.

Alat unohtaa asioita kuten kavereiden nimiä. Kaiken tekeminen kestää kolme kertaa kauemmin kuin ennen, jopa sähköpostin kirjoittaminen.

– Lääkärisi mukaan olet masentunut. Mutta tiedät itse että et ole masentunut. Haluat epätoivoisesti tehdä kaikkea mitä ennen teit, mutta kehosi ei toimi normaalisti.- Mitä kovemmin yrität, sitä huonommaksi vointisi menee. Lääkäri määrää sinulle masennuslääkkeitä, joten päätät kokeilla niitä, mutta mikään ei muutu.

Kuntoiluyrityksestä seuraa flunssan oireita. Haet Kelasta sairauspäivärahaa, mutta se hylätään. Syynä on, että sairauttasi ei voi objektiivisesti mitata.

Yli vuoden jälkeen vietät melkein kaiken aikasi levossa. Ihmiset ympärilläsi epäilevät psyykettäsi.

Jonna Maria kertoo saaneensa itse vihdoin diagnoosin myalgisesta enkefalomyeliitistä eli viruksen jälkeisestä väsymysoireyhtymästä. Siihen ei ole parannuskeinoa. Lääkäri ei kykene kertomaan juuri mitään.

– Kun kerrot diagnoosistasi perheelle/ystäville/kavereille, he pyörittelevät silmiään. ”Kaikki väsyvät välillä, siitä pitää vain puskea läpi!” osa heistä sanoo. ”Oletko kokeillut joogaa?” osa kysyy.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)