Jengirikollisuus on monien Kolumbian kaupunkien sitkeänä ongelmana viranomaisten toimista huolimatta. Ilmiö selittää osaltaan sitä, miksi Latinalaisen Amerikan murhatilastot ovat maailman synkimpiä.
12-vuotiaana murhatun Andrés Camilo Romañan äiti kertoo Telegraph-lehdelle lapsen viettäneen suurimman osan lapsuudestaan etsimällä hyödyllisiä esineitä roskien seasta Quibdón kaupungin köyhillä alueilla. Teinijengiläisten ryhmä surmasi hänet teräaseilla huhtikuussa 2021. Andrés oli kulkenut kahden ystävänsä kanssa paikallisen jengin reviirille, jossa heitä luultiin kilpailevan jengin vakoojiksi.
Tutkijat selittävät alueen sosiaalisia ongelmia korkealla nuorisotyöttömyydellä ja muilla rakenteellisilla tekijöillä. Koronapandemian jälkeen väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet muun muassa Brasiliassa, Jamaikalla ja Costa Ricassa.
Kolumbian pohjoisosissa sijaitsevassa Caucasiassa asuva 15-vuotias Jonny kertoo aloittaneensa palkkamurhaajan eli sicarion tehtävät vuonna 2011. Hän oli osa maan suurimpiin lukeutuvaa Clan del Golfo -jengiä, joka harjoittaa muun muassa huume-, ihmis- ja kultakauppaa.
– En ajattele tekemiäni asioita murhana. Tappamani ihmiset ansaitsevat kuolla, Jonny sanoo Telegraphille.
Sicariot tappavat esimerkiksi poliisin tiedonantajia ja henkilöitä, jotka myyvät huumeita ilman jengien lupaa tai eivät maksa suojelurahoja. He tekevät myös ”sosiaalisia puhdistustehtäviä” eli murhaavat jengin määräämiä henkilöitä. Jonny vakuuttaa pitävänsä yllä järjestystä köyhässä kaupungissa.
Katkeroituneelta vaikuttavan palkkamurhaajan mukaan jengeihin liittyminen on helppo ratkaisu epätoivoon. Sen myötä saa ainakin jonkinlaista tuloa ja sosiaalista statusta.
Hänen mukaansa ensimmäisen ihmisen tappaminen oli haastavaa, mutta sen jälkeen siitä tuli helpompaa. Adrenaliinipiikin aiheuttava väkivalta on kuin addiktio.
– Haluan, että ihmiset pelkäävät minua. Haluan valtaa. Haluan kunnioitusta. Enkö ansaitse sitä, Jonny kysyy.
YK:n lastenjärjestö Unicefin tilastojen mukaan Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueella on vankiloissa enemmän lapsia ja teinejä kuin missään muualla maailmassa.
Monet alueen johtajat ovat tutkineet El Salvadorin mallia. Presidentti Nayib Bukelen ”rautanyrkiksi” kutsutussa hankkeessa otettiin kiinni kymmeniä tuhansia jengiläisiä. Murhatilastot romahtivat, mutta asiantuntijat uskovat vaikutuksen jäävän tilapäiseksi.
– Katujengien voittaminen vaatii kokonaisvaltaista strategiaa, jossa puututaan jengien sosiaalisiin juuriin, ja jonka avulla jengiläiset pystyvät jatkamaan tavanomaista elämää, tutkija Sonja Wolf sanoo.