Runsas ja pitkäaikainen alkoholin käyttö vaurioittaa aivoja ja johtaa usein alkoholidementiaan, eli alkoholin aiheuttamaan muistisairauteen.
A-klinikka Oy:n lääketieteellinen johtaja, päihdelääkäri Ulriika Sundell toteaa Ilta-Sanomille vaurioiden olevan sitä vakavampia, mitä pidempään juominen jatkuu.
– Alkoholin aiheuttamat muistihäiriön oireet myös helposti sekoittuvat etenevien muistisairauksien oireisiin.
Oirekuva on hyvin samantyyppinen kuin etenevissä muistisairauksissa, esimerkiksi Lewyn kappale -taudissa ja Alzheimerissa. Erona on Sundellin mukaan se, että alkoholidementian eteneminen pysähtyy, jos juominen lopetetaan.
Raitistumisesta ei kuitenkaan aina ole apua, sillä alkoholin käyttö ja alkoholidementia lisäävät riskiä sairastua myös eteneviin muistisairauksiin.
– Kyse voi olla yhdistelmästä useita muistisairauksia, eli henkilöllä voi olla lisäksi etenevä muistisairaus. Alkoholidementia ja alkoholin runsas käyttö lisäävät myös aivoverenkiertohäiriöiden ja sitäkin kautta dementioiden riskiä, Sundelle kertoo Ilta-Sanomissa.
Alkoholidementian oireet ovat samantyyppisiä kuin muissakin muistisairauksissa. Yleensä ensin tulee mielialanvaihtelua, univaikeuksia ja ajoittaista sekavuutta.
– Voi olla tasapaino-ongelmia ja muistin ja päättelykyvyn heikkenemistä. Uudet asiat eivät jää mieleen samalla tavalla kuin aikaisemmin, ja esimerkiksi nimet menevät sekaisin mielessä. Myös koordinaatiokyvyn heikkenemistä ja toiminnanohjauksen vaikeuksia voi esiintyä eli kädet ja silmät eivät toimi koordinoidusti, kun vaikkapa yrittää keittää kahvia tai käyttää televisiota. Eli arjen toiminnat eivät suju kuin ennen, Sundell luettelee.