Huumeiden käyttöhuone Kööpenhaminassa Tanskassa maaliskuussa 2019., LEHTIKUVA / HANDOUT / PETRA MULLER

Lääkäri-kansanedustaja kertoo: Tämän vuoksi äänestin huumeiden käyttöhuoneita vastaan

Eduskunta hylkäsi käyttöhuoneiden kokeilua koskevan kansalaisaloitteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunta hylkäsi perjantaina huumeiden käyttöhuoneiden kokeilua koskevan kansalaisaloitteen. Hylkäämisen puolesta äänesti 91 ja vastaan 66 edustajaa. Poissa oli 42 kansanedustajaa.

Hallituspuolueista hylkäämisen puolesta äänestivät kaikki paikalla olleet kokoomuksen, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien edustajat.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Käyttöhuoneet ovat tiloja, joissa huumeongelmaiset voivat käyttää huumausaineita terveydenhuollon ammattihenkilön valvonnassa turvallisemmin kuin kaduilla.

Kokoomuksen kansanedustaja Ville Väyrynen perustelee Facebookissa, miksi äänesti aloitteen hylkäämisen puolesta.

– Suomessa on kasvava huumeongelma ja etenkin nuorten kuolleisuus Euroopan kärkeä. Lisäksi huumausaineiden käyttöön liittyy valtavasti inhimillisiä ja sosiaalisia ongelmia, joilta yhteiskunta ei voi ummistaa silmiänsä, lääkäritaustainen Väyrynen toteaa.

Hän muistuttaa, että maailmalla on saatu verrattain hyviä tuloksia huumausaineiden käyttöhuoneista. Kanadassa ja Tanskassa on pitkiä perinteitä asian tiimoilta, ja Kanadassa huoneet otettiin käyttöön jo vuosituhannen alussa.

Käyttötilat eivät kuitenkaan ole pelastaneet esimerkiksi Kanadaa huumekuolemilta: yliannoskuolemat ovat kolminkertaistuneet vuodesta 2016 lähtien, vaikka käyttötilat ovat olleet laajalti käytössä.

– Vaikka huumeiden käyttöhuoneissa ei kuolla, yhteiskunnassa kuollaan kiihtyvää tahtia. Pitää hahmottaa, tavoitellaanko toimivia käyttöhuoneita vai kuolleisuuden vähenemistä yhteiskunnallisesti. Käyttöhuoneet eivät siis näytä ratkaisevan yhteiskunnallista huumeongelmaa, siihen kaivataan muita ratkaisuja, Väyrynen perustelee.

– Matalan kynnyksen palvelut, hoitoonohjaus, puhtaiden pistosvälineiden jakaminen, valistus ja nuorten parissa tehtävä ehkäisevä työ. Tarvitaan siis toimia leveällä skaalalla. Etenkin huumeiden käyttäjien inhimilllinen kohtaaminen on avainasemassa, hän jatkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS