Osan koronavirukseen sairastuneista on todettu saavan kuukausia tai jopa vuosia kestäviä pitkäaikaisia oireita, jotka voivat pahimmillaan häiritä arkiaskareiden hoitoa ja heikentää työkykyä.
Britannian tilastokeskusksen mukaan 2,2 miljoonaa ihmistä eli 3,4 prosenttia maan väestöstä kärsii pitkästä Covidista. Heistä lähes 600 000 henkilöllä eli 27 prosentilla vaiva on kestänyt yli kaksi vuotta. Lähes joka viides kertoo vaikeuksista ruoanlaiton ja muiden arkiaskareiden kanssa.
Lääkäri Joanna Herman nostaa esiin Guardian-lehdessä tilastoja, joiden mukaan 110 000 henkilöä olisi Britanniassa pois työelämästä pitkän koronan vuoksi. Arviolta miljoona työpäivää menetettiin viime vuoden aikana.
– Sain koronan maaliskuussa 2020. Tauti oli lievä, eli en joutunut sairaalaan enkä ollut vakavan taudin riskiryhmässä. Silti 33 kuukautta myöhemmin en pysty palaamaan terveydenhuoltojärjestelmä NHS:ään työhöni infektiotautien lääkärinä, Joanna Herman toteaa mielipidekirjoituksessaan.
Monilla pitkäaikaisoireista kärsivillä ei ole ollut mahdollisuutta päästä asianmukaiseen kuntouttavaan hoitoon. Toivoa silti on, sillä oireet usein helpottavan ajan myötä. Pitkän koronan lääketieteellisestä määritelmästä joudutaan riitelemään edelleen.
Maailman terveysjärjestö WHO on kehottanut lisäämään pitkää Covidia koskevaa tutkimusta kuntoutusta. Euroopan alueella siitä kärsiviä oli vuosina 2020 ja 2021 arviolta 17 miljoonaa ihmistä.
– Olen sairauteni ajan toivonut, että kehollani olisi ennakkovaroitusjärjestelmä, joka estäisi ylikuormituksen. Tämä taudin kanssa et tiedä tehneesi liikaa kuin vasta jälkikäteen, ja seuraukset voivat kestää päiväkausia, Joanna Herman sanoo.
Lääkäri huomauttaa, että aiheeseen liittyen on meneillään useita lääkekokeita. On mahdollista, että pitkää koronaa vastaan saadaan lähivuosina tehokkaita hoitomuotoja.
– Poliittiset johtajat eivät ole ymmärtäneet ongelman laajuutta edes kolme vuotta myöhemmin, Herman toteaa.