Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea vastaanotti lääkeyrityksiltä vuonna 2023 yhteensä 2 849 lääkkeiden saatavuushäiriöilmoitusta.
Määrä on kasvanut edellisistä vuosista. Vuonna 2022 ilmoituksia vastaanotettiin 2 335 ja vuonna 2021 vastaanotettu määrä oli 1 710 ilmoitusta.
– Valtaosa häiriöistä on tilapäisiä ja valmiste pystytään tarvittaessa apteekissa vaihtamaan toiseen vastaavaan lääkevalmisteeseen, toteaa tiedotteessa yksikön päällikkö Timo Mauriala Fimeasta.
Joissakin tapauksissa saatavuushäiriö on vaikuttanut laajemmin tiettyyn lääkeryhmään ja vaikeuttanut potilaan lääkkeen saantia. Myös apteekeille ja lääkkeen määrääjille on voinut aiheutua lisätyötä häiriöiden takia.
Laajemmat saatavuushäiriöt koskivat kolmea lääkeryhmää
Laajempia saatavuushäiriöitä oli vuonna 2023 kolmessa lääkeryhmässä: diabeteksen hoidossa käytettävissä semaglutidi- ja muissa GLP1-agonisti-valmisteissa, ADHD:n hoidossa käytettävissä metyylifenidaatti- ja lisdeksamfetamiini-valmisteissa sekä eturauhasen liikakasvun hoidossa käytettävissä dutasteridi-tamsulosiinivalmisteissa.
Julkisuudessa suurimman huomion saivat Ozempic-valmisteeseen (semaglutidi) liittyvät jo pitkään jatkuneet saatavuushäiriöt. Lääkeyritys Novo Nordisk Farma Oy tiedotti loppuvuodesta 2023, että saatavuushäiriöt jatkuvat edelleen vuonna 2024. Valmisteista odotetaan säännöllisiä toimituksia Suomeen, mutta on epävarmaa, milloin toimitukset riittävät täysin vastaamaan kysyntään.
Alkuvuodesta 2023 talvikauden infektioista johtunut lisääntynyt kysyntä sekä lääketuotannon kapasiteettipula aiheuttivat saatavuushäiriöitä amoksisilliinia sekä amoksisilliini-klavulaanihappoa sisältävissä antibiooteissa useissa Euroopan maissa.
– Suomessa saatavuusongelmat eivät kuitenkaan aiheuttaneet samanlaisia haasteita kuin muualla, sillä kyseiset lääkevalmisteet ovat Suomessa velvoitevarastoitavia, Mauriala toteaa.
Lääkkeiden saatavuuden varmistaminen keskiössä EU:ssa
EU:ssa käynnistettiin vuonna 2023 useita toimia lääkkeiden saatavuuden parantamiseksi.
– Saatavuushäiriöiden ennaltaehkäisy on otettu EU:ssa erittäin vakavasti. Osa toimista vaatii pidempää valmistelua, mutta esimerkiksi jo nyt konkreettisten käytännön toimien pohjana toimiva kriittisten lääkkeiden lista valmistui ja julkaistiin joulukuussa, Mauriala kertoo.
Kriittisten lääkevalmisteiden listalla on tällä hetkellä 200 lääkeainetta, jotka ovat laajasti käytössä EU:ssa ja Euroopan talousalueella (ETA). EU:n lääkevalvontaverkosto asettaa etusijalle näiden valmisteiden toimitusketjujen vahvistamista koskevat toimet.