Uusi tieliikennelaki astui voimaan 1. kesäkuuta 2020. Jotkut liikennelain päivityksistä muuttuvat ajankohtaiseksi tänä viikonloppuna, kun niitä sovelletaan juhannusliikenteessä ensimmäistä kertaa.
Yksi uusi muutos koskee kuljettajan ajokuntoa. Jatkossa poliisi voi määrätä moottorikäyttöisen ajoneuvon tai raitiovaunun kuljettajan jäähylle päihtymyksen vuoksi, vaikka rattijuopumuksen määritelmät eivät täyttyisikään. Aikaisemmin poliisi on antanut kuljettajan jatkaa matkaa, mikäli puhallustulos on jäänyt alle 0,5 rajan.
– Jos nautitun alkoholin toteamiseksi tehtävässä kokeessa moottorikäyttöisen ajoneuvon tai raitiovaunun kuljettajan havaitaan nauttineen alkoholia, mutta kokeen tuloksen perusteella ei ole todennäköisiä syitä epäillä hänen syyllistyneen rattijuopumukseen, ja päihtymys selvästi vaikuttaa kuljettajan ajokykyyn, poliisimies, rajavartiomies ja tullimies voivat kieltää ja tarvittaessa estää häntä kuljettamasta moottorikäyttöistä ajoneuvoa tai raitiovaunua, kunnes hänen elimistössään ei enää ole havaittavaa määrää alkoholia, liikennelain 183.:ssa pykälässä todetaan.
Käytännössä ajon estäminen voisi poliisin mukaan tulla kyseeseen 0,2-0,5 promillen tilassa ajavien kuljettajien kohdalla. Esimerkiksi 70 kiloa painavalla naisella ja 80 kiloa painavalla miehellä tämä määrä voi ylittyä jo yhden keskioluen jälkeen, jos liikenteeseen lähtee suoraan terassilta.
Poliisin mukaan on myös hyvä huomata, että väsyneenä ajo on kiellettyä, vaikka alkoholia ei sinänsä enää ole veressä.
Lounais-Suomen poliisista todetaan, että ajokuntoon on muutenkin syytä kiinnittää huomiota ”poikkeuksellisena juhannuksena” – kuuman sään lisäksi ravintoloilla ja baareilla on yhä rajoituksia, joten kaupungilla oleskelusta arvioidaan aikaisempaa vilkkaampaa.
– Alkoholi ei kuulu liikenteeseen. Helteillä ajokuntoon on erityisesti kiinnittettävä huomiota, sillä elimistö vaatii nestettä. Nestehukka voi vaikuttaa voimakkaastikin humalatilan voimakkuuteen, Lounais-Suomen poliisilaitoksen ylikomisario Stephan Sundqvist huomauttaa.
Sakot humalatilassa ajamisesta saa jatkossakin 0,5 promillen rajan ylittyessä. Jos matka pysäytetään, tulee kuljettajan odottaa autossa niin kauan, että humalatila on laskenut.
Käytännössä tämä tarkoittaa noin 1-2 tunnin odottelua, sillä maksa polttaa vakionopeudella noin 0,2 promillea tunnissa.