JHL:n, Tehyn ja Superin poliittiset lakot ovat sulkeneet suurten kaupunkien päiväkoteja tänään. Lakko jatkuu myös keskiviikon. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Lakot johtavat todennäköisesti työpaikkojen menetyksiin”

Poliittista lakkoaaltoa pidetään vastuuttomana, kun suhdannenäkymä on heikko.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tämän viikon lakkosumaan kertoi eilen liittyvänsä Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT, joka muun muassa sulkee satamat.

– Lakot johtavat todennäköisesti yt-menettelyihin ja työpaikkojen menetyksiin. Monet toivovat poliittisten lakkojen totaalikieltämistä, kirjoittaa kokoomuksen kansanedustaja Karoliina Partanen viitaten kansalaisaloitteeseen poliittisten lakkojen kieltämisestä, joka on tähän mennessä saanut reilut 18000 allekirjoitusta.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Tänään julkaistussa barometrissa pienet ja keskisuuret yritykset kertoivat suhdannenäkymien heikentyneen selvästi viime syksystä.

Elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) mukaan Suomessa on jätetty tekemättä tarpeelliset työmarkkinauudistukset, jotka kilpailijamaissamme on tehty jo vuosikymmeniä sitten.

– Suomessa Hakaniemen häikäilemätön ay-eliitti on käyttänyt sitä valtaa, joka olisi kuulunut kansan vaaleissa valitsemille edustajille.

– Nykyinen hallitus tekee sen, minkä hallitusten olisi jo ajat sitten pitänyt tehdä. Taloutta vahingoittavat poliittiset painostuslakot alleviivaavat vasemmistoeliitin vastustamien uudistusten tärkeyttä, kirjoittaa Rydman X-alustalla, jonka mukaan lakoilla tuhotaan suomalaisia työpaikkoja ja karkotetaan investointeja maasta.

– Ay-johtajat eivät siitä tietenkään piittaa. Hallitus kuitenkin tekee kaiken tarvittavan, jotta Suomen talous saadaan takaisin kasvu-uralle, ministeri jatkaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän viestinnän asiantuntija Niina Hämäläinen toteaa X-alustalla, että hallitus ei ole rajoittamassa työntekijöiden oikeutta lakkoilla omien työehtojen puolesta omasta työehtosopimuksesta neuvoteltaessa.

– Työntekijöillä on vahva lakko-oikeus myös jatkossa, muistuttaa Hämäläinen, jonka mukaan poliittinen lakkoilu työajalla ei ole ihmisoikeus.

Helsinkiläinen asianajaja ja kaupunginvaltuutettu Otto Meri kummastelee ay-liikkeen vaatimusta ”neuvotteluista”. Ajatus on hänen mukaansa perustuslaillemme vieras ja kansanvallan vastainen.

– Ay-liikkeellä ei ole minkäänlaista veto-oikeutta siihen minkälaisia lakeja eduskunta säätää, Meri kommentoi.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen muistuttaa, että 2000-luvulla uudet työpaikat ovat syntyneet pk-yrityksiin, mutta niitä tarvitaan lisää.

– Siksi hallituksen toimet työnantajayrittäjyyden helpottamiseksi ovat välttämättömiä, hän sanoo.

Ekonomisti ja ympäristötaloustieteilijä Juha Itkosen mielestä lakkoilussa kyse on valtakamppailusta.

– Tässä vaalit hävinnyt klikki tuhoaa suomalaisten hyvinvointia kamppaillessaan vallasta, jota kansa ei sille suonut. Osoittakaa mieltä omalla ajallanne ja tehkää parempi ohjelma ensi vaaleihin, hän kuittaa.

LUE MYÖS:
Tämän viikon lakkojen hinta selvillä – ”Kohdentaminen kriittiseen toimintoon korostaa lain uudistamisen tarvetta”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS