Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson pohtii Kansan Uutisten haastattelussa syitä sille, miksi puolueen kannatus laahaa ja kuntavaalitkin menivät huonosti.
Andersson pitää suurimpana ongelmana sitä, että vasemmistoliitto ei ole saanut mobilisoitua kannattajiaan ja liikkuvia äänestäjiä riittävästi.
– Me epäonnistuimme nostamaan sellaisia teemoja, jotka olisivat herättäneet ihmisissä äänestysintoa, että nyt on jotain voitettavaa tai puolustettavaa, hän toteaa.
Kuntavaaleissa vasemmistoliitto hävisi eniten vanhoilla teollisuuspaikkakunnilla, joissa perussuomalaiset puolestaan menestyi hyvin.
– Jos vertaa eduskuntavaaleihin tai edellisiin kuntavaaleihin, niissä puhuttiin paljon palveluista ja koulutuksesta, myös työmarkkinapolitiikasta. Nyt puhuttiin aika paljon maakuntaverosta, eli kysymyksenasettelu ei ollut sellainen, joka suosisi meitä. Oli aika vähän työhön, toimeentuloon tai palveluihin liittyviä kysymyksiä. Se varmasti vaikutti osaltaan, Andersson sanoo.
Puheenjohtaja Andersson toivoo, että vasemmistoliitto saisi lisää ammattiyhdistystaustaisia ehdokkaita. Hänen mukaansa ”perussuomalaisten luoman virheellisen duunarimieskuvan haastamiseksi tarvitaan niitä äijiä, jotka lähtevät liikkeelle”.
– Pitäisi kyllä pystyä kokoamaan nykyistä laajemmin sellaista iskujoukkoa, joka ottaisi tehtäväkseen haastaa perussuomalaisia työntekijäammateissa. Itse olen hyvin huolissani siitä, miten perussuomalaiset pystyvät määrittelemään suomalaisen duunarin oman poliittisen projektinsa lähtökohdista käsin. Mitä enemmän sitä julkisuudessa pyöritetään, sitä enemmän pelkään varsinkin nuorten samaistuvan siihen rooliin, mitä he rakentavat, Andersson sanoo.
– Kyllä me tarvitsisimme myös vasemmistolaisia ihmisiä, jotka sanovat julkisuudessa, että syön makkaraa, kuljen omalla autolla, mutta en silti vihaa maahanmuuttajia enkä ole sitä mieltä, että ympäristöä pitää tuhota. Sille viestille olisi kysyntää.