Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis ehdottaa, että jos EU epäonnistuu rajoittamaan venäläisten turistiviisumeja, voitaisiin tehdä kielto alueellisesti, kertoo Liettuan yleisradio LRT.
– Ensisijaisesti haemme eurooppalaista ratkaisua, koska se on kestävin ja oikeudellisesti oikea tapa. — Jos ratkaisua ei saavuteta, emme sulje pois mahdollisuutta alueellisesta ratkaisusta, johon kuuluisivat Baltian maat, Puola ja ehkä myös Suomi, sanoi Landsbergis maan parlamentin Seimasin ulkoasianvaliokunnan lehdistötilaisuudessa tiistaina 23. elokuuta.
Landsbergis huomauttaa, että alueellinen kielto olisi tehokas, koska lentoyhteyksien puuttuessa Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisilla on mahdollisuus päästä EU-alueelle enää ainoastaan sen itäisten jäsenmaiden eli Suomen, Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan kautta.
– Käytännössä kaikki turistit saapuvat näiden maiden kautta teitä pitkin. Muut reitit kulkevat lentoteitse Istanbulin, Dubain ja Jerevanin kautta. Eurooppaan on mahdollista päästä välimaan kautta, mutta luvut ovat paljon pienemmät. — Alueellinen ratkaisu johtaisi merkittävään matkailijamäärien vähenemiseen.
Landsbergisin mukaan Valko-Venäjän lisäämisestä viisumikiellon piiriin tulee vielä keskustella.
– [Valko-Venäjän ja Venäjän] kansalaisten välillä on havaittavissa eroja suhtautumisessa sotaan. Suurimmaksi osaksi Valko-Venäjän kansalaisten voidaan katsoa olevansa hallintonsa panttivankeja eivätkä aktiivisia tai tietoisia hallintonsa ja sen toiminnan tukijoita.
Venäjän aloitettua suurhyökkäyksensä Ukrainaan Liettua oli ensimmäisten joukossa rajoittamassa uusien viisumien myöntämistä Venäjän kansalaisille. Näin tekivät myös Latvia ja Viro, joka vielä lisäksi kumosi taannehtivasti venäläisille myönnetyt viisumit.
Nyt EU:n puheenjohtajamaana toimiva Tšekki on ehdottanut, että Venäjän kansalaisten viisumikielto voitaisiin lisätä unionin pakotteisiin.
Liettuan ulkoministerin mukaan alueellinen EU:n itärajan kattava viisumikielto voisi pohjautua Viron ehdotukseen.
– Mielestäni se voisi olla samanlainen kuin se, mistä Viro nyt puhuu eli viisumin epääminen niiltä ryhmiltä, joiden päästäminen maahan olisi kyseenalaista kansallisen turvallisuuden kannalta, sanoi Landsbergis.
Landsbergis katsoo, että EU:n rajavartioiden tulisi kysyä Venäjän kansalaisilta heidän maahantulonsa tarkoituksen lisäksi suhtautumisesta Kremlin toimintaan Ukrainassa.
– Rajavartijalla on oikeus kysyä, tukeeko maahan pyrkivä Ukrainan sotaa tai kummalle maalle Krim kuuluu. Jos matkustaja haluaa ylittää Viron, Latvian, Liettuan, Suomen tai Puolan rajan, mutta katsoo, ettei Krim ole miehitetty, voimme olettaa, ettei kyseisen tulijan päästäminen maahan olisi kansallisen turvallisuutemme mukaista.
– Liettua voi tehdä tämän yksipuolisesti, mutta mielestäni tällaiset toimenpiteet tehoavat ainoastaan vähintään alueellisena ratkaisuna, lisää Landsbergis.