Vain kolmasosa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista pitää sähköpotkulautailun sääntöjä vaikeina. Liikenneturvan tänään käynnistyvä Aja oikein -kampanja kertaa keskeisiä sähköpotkulautailun sääntöjä.
Kun Liikenneturva selvitti loppuvuodesta 2022 suomalaisten suhtautumista sähköpotkulautailuun, lähes puolet koki vuokrattavien sähköpotkulautojen sopivan hyvin kaupunkiliikenteeseen.
Yli puolet oli sitä mieltä, että vuokrattavia sähköpotkulautoja oli kesällä 2022 liikaa. Vain alle viidesosa koki, että sähköpotkulautailijoiden toiminta muuttui kesän aikana parempaan suuntaan.
Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen huomauttaa, että kulkupelistä huolimatta jokaisen liikenteessä on osoitettava toiminnallaan, että kunnioittaa yhteisiä sääntöjä ja ottaa toiset tiellä liikkujat huomioon.
– Sähköpotkulautakin on ajoneuvo. Kun ajoneuvolla lähdetään liikenteeseen, on tunnettava sitä koskevat liikennesäännöt. Puutteet sääntöjen osaamisessa tai niiden noudattamisessa voivat aiheuttaa vaaratilanteita ja onnettomuuksia sekä heikentää liikenteen ilmapiiriä. Sääntöjen noudattamattomuus voi lisätä kielteistä suhtautumista liikkumismuotoon yleisesti, Pohjonen summaa.
Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tomi Rossi toteaa, että kun sähköpotkulaudan rakenteellinen enimmäisnopeus on yli 15 km/h, sillä kuljetaan pyöräilijän säännöillä ja pyöräilyyn tarkoitetuilla väylillä.
– Pyörätien puuttuessa on siirryttävä ajoradalle tai noustava pois laudan päältä. Yli 15 km/h kulkevalla sähköpotkulaudalla ei saa ajaa jalkakäytävällä, Rossi muistuttaa.
Moni allekirjoittaa sääntöjen selvyyden. Vain kolmasosa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista kokee sähköpotkulautailun säännöt vaikeiksi. Sen sijaan peräti kolme neljästä kokee, etteivät sähköpotkulautailijat noudata liikennesääntöjä.
Ei ole kostean illan kulkupeli
Merkittävä osa sähköpotkulautaonnettomuuksista ajetaan humalassa. Päihtyneenä ei kuitenkaan ole asiaa minkään kulkuneuvon ohjaimiin.
– Helposti käsillä oleva ja käyttöön otettava vuokralauta voi houkuttaa kesäillan riennoissa. Kostean illan liikkumiset onkin hyvä miettiä etukäteen, niin päihtyneenä ei päädy tekemään päihtyneen ratkaisuja, Pohjonen korostaa.
Sähköpotkulaudoille ei myöskään saa ottaa kaveria kyytiin tai kuljettaa lasta.
– Sähköpotkulaudat ovat tarkoitettu vain yhdelle henkilölle kerrallaan. Suojattomilla kulkuneuvoilla tapahtuvien kaatumisten tai törmäysten vakavuuteen vaikuttavat suojavälineet, mutta myös henkilön rakenne. Jos lasta ohjeiden vastaisesti kuljettaa esimerkiksi vanhemman ja ohjauslaitteen välissä, törmäystilanteessa lapsella on suuri riski vahingoittaa kasvojaan ja rintakehäänsä ohjaustankoon tai edessä olevaan esteeseen. Lisäksi vanhemman massa tulee takaa vielä lapsen päälle, Rossi varoittaa.