Törmäykset ikkunoihin ja muihin lasipintoihin ovat merkittävä ihmisen aiheuttama lintujen kuolinsyy. Törmäyksiin kuolee Suomessa vuosittain miljoonia lintuja. Linnut törmäävät läpinäkyviin tai heijastaviin lasipintoihin, koska eivät pidä niitä esteinä. Erityisen vaarallisia linnulle ovat heijastavat pinnat ja suuret, yhtenäiset lasipinnat.
Lintujen suojelujärjestö Birdlifen vuosikokoukseen Vantaalle kokoontuneet Suomen lintuyhdistysten edustajat vetoavat kuntapäättäjiin ja virkahenkilöihin lintuturvalliseen rakentamiseen siirtymiseksi. Lintuharrastajat kannustavat kuntia huomioimaan linnut rakennusmääräyksissään ja torjumaan näin luontokatoa.
Ikkunatörmäysten ehkäisyyn on olemassa valmiita, tutkitusti toimivia keinoja. Törmäyksiä voi ehkäistä esimerkiksi erilaisilla lasiin tehtävillä kuvioinneilla tai teippauksilla, lintuturvalliseksi käsitellyllä lasilla sekä vähentämällä heijastavuutta.
– Tavallinen omakotitaloasuja voi ehkäistä lintutörmäyksiä esimerkiksi jättämällä ikkunat pesemättä tai lisäämällä sälekaihtimien käyttöä, toteaa suojeluasiantuntija Aapo Salmela Birdlife Suomesta tiedotteessa.
– Suurten kerrostalojen ja julkisten rakennusten osalta törmäysten estäminen pitäisi kuitenkin huomioida jo suunnitteluvaiheessa teknisin ratkaisuin, mihin kunnan rakennusmääräykset ovat hyvä keino.
Birdlifen mukaan kunnilla on nyt erinomainen tilaisuus huomioida lintuturvallinen rakentaminen myös rakennusmääräyksissään, koska lainsäädännön uudistusten myötä rakennusjärjestyksiä päivitetään.
Lintuystävällistä lasirakentamista koskevan tiedon ja kysynnän lisääntyessä myös tarjolla olevien ratkaisujen kirjo kasvaa, joten määräyksillä voidaan velvoittaa lintuystävälliseen lopputulokseen sen sijaan, että vain määritellään sallittuja teknisiä keinoja.
– Siirtymällä lintuturvalliseen rakentamiseen kunnilla on mahdollisuus olla konkreettisesti mukana torjumassa luontokatoa, kannustaa Helsingin seudun lintutieteellisen yhdistyksen Tringan suojelusihteeri Juho Leppänen.
– Tringan tekemän kuntalaisaloitteen ansiosta asia on edennyt Helsingissä, ja toivomme muiden kuntien ottavan tästä mallia, Leppänen jatkaa.