Havainto tukee jo valmiiksi mittavaa tutkimusnäyttöä pähkinöiden terveellisyydestä.
Tutkimuksessa pähkinöiden vaikutuksia selvitettiin kolmen aiemman tutkimuksen aineistojen avulla. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut yli 160 000 naista ja 42 000 miestä, joiden ruokavalioita ja pähkinöiden syömistä selvitettiin 20–30-vuotisten seurantojen aikana neljän vuoden välein.
Kun tutkimusten aineistot yhdistettiin, analyysi osoitti pähkinöitä säännöllisesti nauttivien sairastuneen seurannan aikana sepelvaltimotautiin tai muihin sydän- ja verisuonitauteihin 14–20 prosenttia epätodennäköisemmin kuin osallistujien, jotka söivät pähkinöitä hyvin harvoin tai eivät lainkaan. Yhteydet koskivat saksanpähkinöitä, maapähkinöitä ja muita pähkinöitä.
Pähkinöissä on terveellisiksi tiedettyjä rasvoja, jotka saattavat selittää terveysvaikutukset. Osa yhteydestä voi kuitenkin johtua paljon pähkinöitä käyttävien muista elintavoista. Pähkinöitä säännöllisesti syövien on aiemmin osoitettu välttyvän myös diabetekselta muita todennäköisemmin.
Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä ja siitä kertoi Uutispalvelu Duodecim.