Puoliväliriihen kasvupaketti kirvoittaa kommentteja. Kansanedustaja Pia Kauma (kok.) muistuttaa, etteivät palkkaveron alennuksen kohdistu vain suurituloisiin.
– Stop tykkänään nyt mantra, että palkkaveron kevennykset olisi kohdistettu vain suurituloisille! Kauma kirjoittaa X:ssä
– Nyt tehdyistä veronkevennyksistä 650 miljoonaa kohdistuu pieni- ja keskituloisille, minkä lisäksi tulee vielä lapsivähennyksen korotus. Tämä hallitus haluaa kannustaa työn tekemiseen!
Lisäksi Kauman mukaan ”hallitus todellakin teki sen, mikä olisi pitänyt tehdä jo aikoja sitten” eli poisti ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden.
– Tällä saadaan lähes 200 miljoonaa euroa valtion kassaan. Jos ammattiliittojen jäsenpalvelut koetaan hyviksi, jäsenet kyllä pysyvät jatkossakin, hän sanoo.
– Miljardiluokan tuloveronkevennykset kaikkiin tuloluokkiin lisäävät työstä käteen jäävää tuloa ja vahvistavat kotimaista kulutusta. Työllisyys vahvistuu valtiovarainministerin arvion mukaan 10000, työministeri Arto Satonen (kok.) kommentoi.
Kansanedustaja Pauli Aalto-Setälän (kok.) mukaan hallitus teki yllättävänkin suuret kasvua tukevat veropäätökset.
– Pallo siirtyy nyt yritysten päätyyn. Kannattaa kasvaa! hän jatkaa.
Blogissaan Aalto-Setälä sanoo pitävänsä kehysriihipäätöksiä yllättävän rohkeina.
– Kun maa on vaarallisen velkaantunut ja kasvua, joka hyvinvointiyhteiskuntamme palvelut lopulta rahoittaisi ei ole näkynyt 18 vuoteen, olisi säästöjen ja tehostamisen tie ollut looginen tapa jatkaa.
Sen unelmointi, että kasvumme tekisi joku muu, ei kuitenkaan Aalto-Setälän mukaan ole vastuullista politiikkaa.
– Voi päättää vain siitä, mistä voi päättää. Suhdanteesta tai Trumpin politiikasta emme päätä. Sodasta emme päätä, Aalto-Setälä jatkaa.
– Suomessa kasvu syntyy yrittämällä ja työllä, verotetaan siis niitä vähemmän. Valtiovarainministeriön mukaan investoinneilla työhön ja yrityksiin on myös rahoitus.
Ansiotuloverotus kevenee noin 1,1 miljardilla eurolla, joka vahvistaa ostovoimaa.
– Tuloveron alennuksesta 525 miljoonaa euroa kohdistuu pieni- ja keskituloisille, Aalto-Setälä kertoo.
Suurituloisten verotuksen korkeimpia marginaaleja lasketaan korkeintaan 52 prosenttiin, 335 miljoonan euron edestä.
– Hyvätuloisten verotus on vasemmistopuolueille aina vaikea asia, mutta lohdutukseksi voi todeta, että kyllä valtio edelleen ottaa lisätyöstä suurimman osan, Aalto-Setälä muistuttaa.
Hänen mukaansa Suomi alkaa päätöksillä päästä verotuksessa vauraan Ruotsin tasolle.
– Perintöverosta ei luovuttu, mutta alarajaa nostetaan 20 000 eurosta 30 000 euroon ja perintöveron maksuajalta maksettavaa korkoa alennetaan vuodesta 2026 alkaen 1,5 prosenttiyksiköllä. Arvonlisäverotusta alennetaan esimerkiksi ruuassa, lääkkeissä ja ravintoloissa, hän luettelee.
Stop tykkänään nyt mantra, että palkkaveron kevennykset olisi kohdistettu vain suurituloisille!
Nyt tehdyistä veronkevennyksistä 650 miljoonaa kohdistuu pieni- ja keskituloisille, minkä lisäksi tulee vielä lapsivähennyksen korotus. Tämä hallitus haluaa kannustaa työn tekemiseen! pic.twitter.com/dZW2jqNE7e— Pia Kauma (@PiaKauma) April 24, 2025
Miljardiluokan tuloveronkevennykset kaikkiin tuloluokkiin lisäävät työstä käteen jäävää tuloa ja vahvistavat kotimaista kulutusta. Työllisyys vahvistuu VMn arvion mukaan 10000. #työllisyys #verot #talous #kehysriihi
— Arto Satonen (@artosatonen) April 24, 2025
Voi päättää vain asioista, joista voi päättää.
Hallitus teki yllättävänkin suuret kasvua tukevat veropäätökset, pallo siirtyy nyt yritysten päätyyn.Kannattaa kasvaa!
Päivä 245 – Päiväkirja – Pauli Aalto-Setälä https://t.co/nzrtrYJvUP
— Pauli Aalto-Setälä (@PauliAS) April 24, 2025