Venäjän konsulaatin lakkauttamista Ahvenanmaalla ajavan kansalaisaloitteen keräysaika on umpeutumassa lokakuun alkupäivinä. 50 000 nimen tavoitteesta puuttui loppuviikosta enää muutama tuhat. Aloite tarvitsee 50 000 kannatusilmoitusta, jotta se voi edetä eduskunnan käsittelyyn.
– Olen luottavaisin mielin, että se (50 000 nimeä) tulee tässä loppumetreillä täyteen, kommentoi yksi kansalaialoitteen vastuuhenkilöistä, Kouvolasta kotoisin oleva Pekka Nokelainen Verkkouutisille. Nokelaisen lisäksi aloitteen vastuuhenkilöinä on neljä muuta yksityishenkilöä.
Kansalaisaloitteen alulle panijat katsovat, että Suomen ollessa nyt Naton jäsen, kyseinen konsulaatti rajoittaa ja vaarantaa Suomen turvallisuuden.
Nokelainen pitää kansalaisaloitetta tärkeänä, vaikka Ahvenanmaan erityisasemasta – mukaan lukien Venäjän konsulaatin kohtalo – käynnistyi kesällä laajempi oikeudellinen selvitys ulkoministeriössä.
Tämän Ahvenanmaata koskevan selvityksen odotetaan valmistuvan vielä tämän syksyn aikana.
– Selvitys on kuulemisvaiheessa eli kuulemme asiantuntijoita ja tarkoitus on kuulla myös Ahvenanmaan edustajia. Oikeastaan muuta en pysty tässä vaiheessa sanomaan, kommentoi oikeuspäällikkö Kaija Suvanto ulkoministeriöstä tilannetta Verkkouutisille.
Suvannon mukaan tarkoitus on kuulla useampia asiantuntijoita ja tehdä yhteistyötä Ahvenanmaan maakunnan hallinon kanssa.
– Teemme sekä virkamies- että poliittisen tason yhteistyötä.
Miten laaja selvityksestä on tulossa?
– Sitä ei varmasti vielä pysty sanomaan. Olemme tehneet selvitystä sen mandaatin perusteella, minkä presidentti (Sauli Niinistö) antoi kesällä. Mitä tästä tulee julkisuuteen – sitä ei ole päätetty vielä. Tällä hetkellä en pysty sanomaan, kuinka laaja lopullinen selvitys tulee olemaan.
Milloin selvitys sitten valmistuu, Suvanto viittaa ulkoministeri Elina Valtosen MTV:lle antamaan haastatteluun, jossa hän ennakoi sen valmistumista loka-marraskuussa. Ministeri viittasi myös lokakuussa Ahvenanmaalla järjestettäviin vaaleihin ja piti hyvänä, että myös tulevan maakuntahallinnon kanssa keskustellaan asiasta.
– Se on varmasti se, mitä tällä hetkellä asiasta pystyy sanomaan. Tämä riippuu varmasti myös näistä kuulemisista ja mitä niiden yhteydessä mahdollisesti tulee esiin, sanoo Suvanto.
Ahvenanmaan demilitarisoitu asema perustuu vuoden 1922 kansainväliseen sopimukseen sekä myöhemmin myös silloisen Neuvostoliiton kanssa vuonna 1940 tehtyyn sopimukseen.
Viimeksi mainitun sopimuksen nojalla maakunnassa toimii edelleen Venäjän konsulaatti, jonka tehtäviin kuuluu myös valvoa, että Ahvenanmaan saarten demilitarisointia ja linnoittautumattomuutta koskevia sitoutumuksia noudatetaan.