Verkkouutiset

Ukrainalaissotilas ammuksen kanssa lähellä Bahmutia. AFP / LEHTIKUVA / GENYA SAVILOV

Loppuvatko Ukrainalta tykistön kranaatit?

Yhdysvallat saa oman kranaattituotantonsa täyteen vauhtiin vasta kahden vuoden päästä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Financial Timesin mukaan Yhdysvallat on tehnyt sopimukset sekä Bulgarian että Etelä-Korean kanssa 155 mm:n tykistökranaateista ja neuvottelee parhaillaan Japanin kanssa, jotta Ukrainalla riittäisi ampumatarvikkeita vastahyökkäyksensä tukemiseksi.

Sopimuksilla pyritään takaamaan Ukrainan lisääntynyt ammuskulutus ensi sijassa lyhyellä tähtäimellä ennen kuin Yhdysvallat saa oman ammustuotantonsa täyteen vauhtiin, 90 000 tykistökranaattiin kuukaudessa, parin vuoden päästä.

Ukraina on käyttänyt huhtikuusta alkaen 6 000 – 8 000 tykistökranaattia päivässä, kun aiemmin keskikulutus vaihteli 2 000:sta 5 000:een. Kuukaudessa Ukraina käyttää siis 180 000 – 248 000 tykistökranaattia, josta Yhdysvallat pystyy tällä hetkellä täyttämään enintään 24 000 ammusta. Siksi lännessä tutkitaan vaihtoehtoja ampumatarviketoimitusten ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi.
EU ilmoitti maaliskuussa suunnitelmasta toimittaa miljoona 155 mm:n tykistökranaattia Ukrainalle vuoden sisään. Toiseksi Yhdysvallat alkoi heinäkuussa toimittaa Ukrainalle rypäleammuksia, joita sillä kerrotaan olevan varastossa jopa kolme miljoonaa. Kolmanneksi on alettu organisoida ammustoimituksia Bulgariasta, Etelä-Koreasta ja Japanista.

Bulgaria toimitti Venäjän hyökkäyksen alusta reilun viiden sotakuukauden aikana yhteensä 2,5 miljardin euron edestä aseita Ukrainalle Britannian ja Yhdysvaltojen kautta. Samaan aikaan maa kieltäytyi osallistumasta EU:n ammuskoalitioon väittäen, ettei sen asevoimilla ole 155 mm:n ammuksia. Niitä kuitenkin valmistetaan Bulgariassa ja niitä voidaan toimittaa Ukrainaan kolmansien maiden kautta.

Viime vuonna Yhdysvallat ja Etelä-Korea allekirjoittivat sopimuksen, jossa Etelä-Korea toimittaa Yhdysvalloille 100 000 tykistöammusta, jotta sen ei tarvitsisi rikkoa sääntöään olla toimittamatta aseita sotaa käyvälle maalle. Kuluvan vuoden huhtikuussa sopimusta laajennettiin puoleen miljoonaan 155 mm:n tykistökranaattiin.

Kesäkuun alussa Yhdysvallat teki sopimuksen teollisen TNT:n toimittamisesta Japanin kanssa, joka ei myöskään halua toimittaa aseita sotaa käyvään maahan. FT:n mukaan Yhdysvallat neuvottelee nyt Japanin kanssa suoraan tykistökranaattien toimittamisesta mutta sillä tavoin, että Yhdysvallat on niiden loppukäyttäjä, jolloin se voi toimittaa Ukrainalle enemmän ammuksia omista varastoistaan.

Yhdysvaltain hallinnolla on neljä tykistökranaattien tuotantolinjaa Pennsylvaniassa, Tennesseessä, Virginiassa ja Iowassa. Niiden tuotannon kiihdyttämiseen liittyviä lukuisia pullonkauloja ratkotaan parhaillaan. Yhdysvaltain maavoimat pystyttää parhaillaan uutta tuotantolinjaa Texasiin ja saattaa perustaa uudet kokoonpanolinjat myös Arkansasiin, Iowaan ja Kansasiin. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sitoutunut Ukrainan tukemiseen niin kauan kuin Ukraina sitä tarvitsee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)