Lutikat leviävät muun muassa matkailun myötä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Löysitkö kodistasi näitä hyönteisiä? Älä tee virhettä

Lutikoista kannattaa pyrkiä eroon mahdollisimman nopeasti.
Picture of Ville Mäkilä
Ville Mäkilä
Ville Mäkilä on Verkkouutisten toimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lutikat ovat lisääntyneet viime vuosina suomalaisissa kodeissa kovaa vauhtia.

Lutikka eli seinälude on pieni hyönteinen, joka saa ravintonsa imemällä verta ihmisistä ja eläimistä. Tyypillisesti ne viihtyvät asunnoissa makuuhuoneen tai muiden nukkumispaikkojen lähistöllä.

Tuholaistorjuntakeskuksen toimitusjohtajan Salomo Rauthovin mukaan luteet leviävät Suomessa todella paljon sen takia, että torjunnat aloitetaan liian myöhään.

– Kun torjunta aloitetaan hitaasti, luteet kerkeävät leviämään. Vaikka ihmiset tietävät, että heillä on kotona luteita, kaikki eivät tilaa ajoissa torjuntoja, Rauthovi kertoo Verkkouutisille.

Tämä aiheuttaa Rauthovin mukaan ikävän kierteen. Kun tällaisen asunnon asukkaat käyvät kylässä muualla tai heidän luonaan käy vieraita, luteet leviävät samalla myös muiden ihmisten koteihin.

Rauthovin mukaan toinen ongelma on myös se, että tuholaistorjunta päästään aloittamaan monesti vasta monen viikon päästä siitä, kun tuholaistorjuntaan on otettu yhteyttä.

– Pahimmillaan torjujaa voi joutua odottamaan jopa kolme viikkoa. Sinä aikana ne [lutikat] tietysti pääsevät leviämään.

Vielä joitakin vuosikymmeniä sitten lutikkahavainnot olivat Suomessa vähäisiä. Silloin luteiden tiedettiin päätyvän Suomeen lähinnä matkustelun kautta.

– Asia ei enää ole niin, että muissa maissa olisi enemmän luteita kuin Suomessa. Nykyään olemme yhtä huonossa tilanteessa kuin muissakin maissa, Rauthovi toteaa.

Hänen mukaansa lutikka on tänä päivänä maan vaiva koko Suomessa. Sen vuoksi ei voida sanoa, että lutikat olisivat yleisimpiä joissakin tietyissä kaupungeissa tai kaupunginosissa.

Lutikan munia ja jätöksiä asunnossa. LEHTIKUVA / KIMMO MÄNTYLÄ
Nämä merkit yleensä viittaavat lutikkaongelmaan

Kuinka ihmisen sitten tulee toimia tilanteessa, jos hän tietää tai epäilee asunnossaan olevan lutikoita?

Rauthovin mukaan tärkeintä on olla mahdollisimman nopeasti yhteydessä tuholaistorjujaan. Lutikoiden karkottaminen asunnosta ei ole yksinkertainen toimenpide. Siksi Rauthovi painottaa ammattilaisavun tärkeyttä asiassa.

– Monet tekevät niin, että alkavat etsiä asiasta tietoa Googlesta ja muista hakukoneista, ja luottavat niihin tietoihin. Se ei kuitenkaan aina riitä vaan olisi ehdottoman tärkeää saada ammattilainen mukaan prosessiin nopeasti.

Rauthovin saamat yhteydenotot lutikkahavainnoista ovat lisääntyneet viimeisen kahden vuoden aikana merkittävästi. Tilanne oli huono myös vuonna 2015. Yleensä tuholaistorjujaan otetaan yhteyttä siinä vaiheessa, kun iholle on alkanut tulla oireita kuten näppylöitä ja kutinaa. Kaikki eivät kuitenkaan saa luteista iho-oireita. Iho-oireet voivat tulla jopa viikon myöhässä.

– Harvemmin yhteydenotoissa on sitä, että asiakkaat olisivat löytäneet luteita. Käytännössä voi sanoa, että lude löydetään keskimäärin kuuden viikon kuluttua siitä, kun ne ovat ilmestyneet asuntoon.

Lutikoiden havaitseminen asunnosta voikin olla vaikeaa, sillä yleensä lutikat piiloutuvat erilaisten kodin pintojen kuten jalkalistojen alle. Eläviä lutikoita on vaikea löytää päiväsaikaan myös siksi, että ne liikkuvat pääsääntöisesti yöllä pimeään aikaan.

Iho-oireiden eli puremajälkien lisäksi lutikoiden olemassaoloon voi viitata se, jos sängystä tai lakanoista löytyy useita mustia pieniä täpliä. Ne voivat olla lutikan ulostetta. Myös veritahrat lakanalla voivat viitata luteiden olemassaoloon.

Noudata ammattilaisen ohjeita

Lutikat karkotetaan asunnosta tuholaismyrkyn avulla. Torjunta ei ole helppoa ja pahimmillaan karkotus voi vaatia useamman myrkytyskerran.

Rauthovin mukaan myrkytys alkaa sillä, että tuholaistorjunta antaa tarkat ohjeet asiakkaalle eli kodin asukkaalle. Ohjeet ovat sellaisia, joita on syytä noudattaa tarkasti.

– Kun tuholaistorjuja tulee ludeasuntoon, hän neuvoo tasan tarkasti asukkaalle sen, mitä siellä saa tehdä ja mitä ei saa tehdä.

Tästä päästäänkin Rauthovin mukaan erittäin tärkeään asiaan: lutikoiden karkotus on asiantuntijatyötä, jossa vetovastuu pitää antaa ammattilaiselle eli tuholaistorjujalle.

Onnistuneen lopputuloksen kannalta olisi tärkeää, että asukas ei omatoimisesti lähde esimerkiksi myrkyttämään luteita. Pahimmillaan omatoimiset myrkytysyritykset voivat vain vaikeuttaa tilannetta entisestään.

– Siinä tilanteessa, kun on ensimmäistä kertaa luteiden kanssa tekemisissä, asiat eivät voi mennä hyvin.

Lutikoiden myrkyttäminen aiheuttaa myös kustannuksia. Rauthovi huomauttaa, että mitä nopeammin ludeongelmaan reagoidaan, sen helpommin – ja halvemmalla niistä pääsee eroon jo pelkästään sen takia, että ne eivät ehdi levitä muiden koteihin.

– Se on todella vahingollista, jos asuu pitkään asunnossa missä on luteita eikä tilaa sinne torjuntaa. Se on juuri se asia, mikä aiheuttaa ongelmia. Tällöin luteet ehtivät lisääntyä ja samalla ne leviävät kyläilyn myötä muihin koteihin.

Hänen mukaansa lutikoiden karkottamiseen tarvitaan tyypillisesti 2-3 myrkytyskertaa, jos ludeinvaasio ei ole päässyt pahaksi.

– Isolle osalle asiakkaista riittää kaksi myrkytyskertaa. Riskinkarttajat ottavat varmuuden vuoksi vielä kolmannen torjunnan, koska kokemus luteista omassa kodissa on todella ikävä.

Paljonko lutikoiden karkotus sitten maksaa? Tähän on Rauthovin mukaan vaikea antaa yksiselitteistä vastausta, sillä jokaisella tuholaistorjuntaa tekevällä yrityksellä on omat hintansa. Hintaan vaikuttaa myös yrityksen tilauskanta eli työtilanne.

– Jos kyseessä on yritys, jolla on paljon töitä, he pyytävät myrkytyksestä tietysti suuremman summan, mutta pystyvät aloittamaan työn jopa heti ja asiakas säästää muissa kuluissa ja hermoissaan merkittävästi.

Rauthovi suosittelee etsimään verkosta tietoa useista tuholaistorjuntayrityksistä ja vertailemaan hintojen lisäksi niiden toimitusaikoja. Hänen mukaansa pelkän hinnan tuijottelun sijaan tärkeämpää on, että myrkytys päästään aloittamaan mahdollisimman nopeasti.

Joissain tilanteissa luteet voivat pesiytyä myös huonekaluihin. PIXABAY
Huonekaluja ei tarvitse aina hävittää

Monesti kuulee sanottavan, että lutikoiden takia myös asunnon huonekalut menevät vaihtoon. Rauthovin mukaan tämä ei lähtökohtaisesti pidä paikkaansa.

– Lähtökohtaisesti jos noudattaa tuholaistorjujan ohjeita ja saa torjunnan alkamaan nopeasti, mitään huonekaluja ei tarvitse tuhota.

Toisaalta joissakin tilanteissa luteiden saastuttaman huonekalun hävittäminen voi tulla halvemmaksi kuin pyrkiä säästämään sitä.

Rauthovi muistuttaa myös, että tuholaistorjunnasta on mahdollista saada kotitalousvähennystä. Vielä tämän vuoden ajan vähennyksen osuus on 60 prosenttia kokonaishinnasta. Jos 2-3 myrkytyskerran kokonaishinnaksi on tullut esimerkiksi tuhat euroa, kotitalousvähennyksen osuus on siitä sadan euron omavastuun jälkeen 500 euroa. Rauthovin mukaan ihmisille tulee usein yllätyksenä, että asunnossa ja piha-alueella tehty tuholaistorjunta oikeuttaa hakemaan vähennystä.

Ensi vuonna kotitalousvähennys laskee merkittävästi. Samalla omavastuun osuus nousee 150 euroon. Tuholaistorjujan mukaan sillä tulee olemaan vaikutusta myös ludetilanteeseen.

– Sen vuoksi voisin ennustaa, että luteiden määrä tulee nousemaan ensi vuoden alussa paljon. Sen takia, että 60 prosentin kotitalousvähennys on ollut niin iso etu. Jos ihmiset kokevat tilanteen nyt huonoksi, ensi vuonna se on vielä huonompi, Rauthovi arvioi.

Lutikoiden lisäksi tuholaistorjujia työllistävät tällä hetkellä useat muutkin kodin tuholaiset ja hyönteiset. Näitä ovat Rauthovin mukaan muun muassa paperitoukka, sokeritoukka, vyöihrakuoriainen, intianjauhokoisa eli keittiökoisa, muurahaiset ja kärpäset. Suurin osa tuholaistorjunnan tehtävistä keskittyy Rauthovin mukaan kuitenkin rottien karkottamiseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Viikon suosituimmat videot

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)