Helsingissä sijaitseva Keskustakirjasto Oodi. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

LV: Tällaisesta käytöksestä tulee porttikielto kirjastoon

Käyttökieltoja yleisempää on asiakkaan poistaminen kirjastosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Häiriökäyttäytyminen on kasvussa kirjastoissa. Aiheesta uutisoi Länsiväylä.

Keskustakirjasto Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara arvioi häiriökäytöksen syyksi päihteidenkäytön yleistymisen sekä yhä kärkkäämmän ja epäkunnioittavamman puhetavan. Sitä esiintyy hänen mukaansa nettikeskustelujen lisäksi myös yhä enemmän kirjastoissa.

Soininvaaran mukaan tappeleminen sekä henkilökunnan ja asiakkaiden uhkaileminen tai muunlainen uhkaava tai väkivaltainen käytös voi johtaa porttikieltoon. Myös esimerkiksi huutelu voi johtaa porttikieltoon, jos se on toistuvaa.

Vuoden 2017 kirjastolaki mahdollistaa 30 päivän käyttökiellon asettamisen häiritsevästi käyttäytyvälle asiakkaalle. Käyttökielto on aina viranhaltijapäätös, joka annetaan käyttökiellon saaneelle asiakkaalle, jos hän pyrkii uudestaan kirjastoon.

Soininvaaran mukaan porttikieltoja jaetaan kuitenkin harvoin. Esimerkiksi Oodissa niitä jaetaan vuosittain parikymmentä. Joskus asiakkaat jatkavat häiriökäyttäytymistä käyttökiellon päätyttyäkin.

– On sellaisia, jotka ovat saaneet 2–3 käyttökieltoa samana vuonna, Soininvaara sanoo Länsiväylälle.

Porttikieltoja yleisempää on ohjata häiritsevästi käyttäytyvät asiakkaat pois kirjaston tiloista. Etenkin nuorten kohdalla kirjaston työntekijöiden puuttuminen on usein riittävä keino ongelmakäytöksen korjaamiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)