Ukrainan asevoimat toteutti 20. joulukuuta 2024 hyökkäyksen Harkovan pohjoispuolella Lyptsissä miehittämättömillä maa-ajoneuvoilla (UGV). Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan hyökkäykseen käytetyt UGV:t oli aseistettu konekiväärein, kun taas osalla niistä oli valvontatehtävä ja osa etsi ja raivasi miinoja.
Hyökkäystä tuettiin ilmasta FPV-drooneilla. Vaikka venäläisten asemat vallannut hyökkäys ei ollut täysin autonominen, koska kaikilla UGV:illa ja FPV-drooneilla oli omat operaattorinsa, se lienee kuitenkin ensimmäinen roboteilla toteutettu ilma-maaoperaatio.
Ukraina on toistuvasti korostanut, miten teknologisia innovaatioita käyttämällä voidaan kompensoida joukkojen vähyyttä. Venäjä sen sijaan kärsii valtavia miestappioita miehittäessään merkityksettömiä alueita, toteaa ISW.
UGV:t eivät vielä ole kovin laajasti Ukrainan käytössä, mihin on neljä käytännön syytä: Autonomisilla ja kauko-ohjatuilla ajoneuvoilla on navigointiongelmia ja niiden kyky kulkea maastossa on rajallinen. Joukkotiheys maan pinnalla on normaalisti sodassa myös selvästi suurempi kuin ilmassa tai merellä, mikä vaikeuttaa muun muassa tunnistamista. Kolmanneksi maajärjestelmät kuluttavat enemmän energiaa kuin ilma- ja merijärjestelmät ja niiden lataaminen on hankalaa taktisessa ympäristössä. Neljänneksi sotilaiden luottamus miehittämättömiin järjestelmiin ei vielä ole kovin korkea.
Valmistajat kehittävät ratkaisuja näihin ongelmiin, ja Ukrainasta on tullut niiden laaja, reaaliaikainen koelaboratorio. Vaikka Ukraina on johtanut UGV:iden käyttöönotossa, venäläiset ovat myös testanneet ja ottaneet niitä käyttöön.
Kenraalimajuri evp. ja kolumnisti Mick Ryanin mukaan UGV:iden voimanlähteitä, tehoa, käyttökoneistoa, antureita ja aseita pitää kehittää. Samoin pitää selvittää, millaisia muutoksia tarvitaan maasodankäynnin taktiikkaan.