Panaman tautina tunnettu sieni uhkaa tuhota maailman banaanisadot, kertoo Quartz. Verkkolehden mukaan jo 1960-luvulta lähtien banaanisatoja tärvelleen taudin uusin TR4-mutaatio leviää ympäri maailmaa kovaa vauhtia, eivätkä karanteenitoimet tunnu tehoavan.
Quartzin mukaan PLOS Pathogens-tiedelehdessä julkaistu tuore tutkimus paljastaa, ettei tautia ymmärretä tarpeeksi, että se osattaisiin pysäyttää.
”Tiedämme, että se (TR4:n) on saanut alkunsa Indonesiassa ja että se levisi sieltä käsin todennäköisesti ensin Taiwaniin, sitten Kiinaan ja lopulta muualla Kaakkois-Aasiaan”, tutkimuksesta vastannut Wageningenin yliopiston tutkija Gert Kema toteaa.
Hänen mukaansa pitelemätön tauti on loikannut sittemmin jo Pakistaniin, Libanoniin, Jordaniaan, Omaniin, Mosambikiin ja Australiaan.
Asiantuntijoiden mukaan on vain ajan kysymys, milloin Panaman tauti rantautuu myös Etelä-Amerikkaan. Se tarkoittaa Quartzin mukaan käytännössä sitä, että maailman suosituimman hedelmän päivät ovat luetut.
Taudin leviämisen seurauksille löytyy esimerkki historiasta. 1800-luvulla nykyisen Panaman taudin esi-isä levisi Etelä-Amerikkaan ja tappoi Gros Michel -banaanilajikkeen 50 vuodessa sukupuuttoon.
Hedelmä pelastui, kun tutkijat onnistuivat kehittämään taudille vastustuskykyisen Cavendish-banaanin. Se löytyy kaupan hyllyiltä nykyisinkin. Panaman taudin TR4-mutaatio tappaa kuitenkin Cavendish-banaanitkin vaivatta.
Banaanisatojen tuhoutumisella on vakavia seurauksia. Hedelmän kansainvälisen kaupan arvo on yli 10 miljardia euroa ja se on monissa kehitysmaissa yksi tärkeimmistä viljelyskasveista.