Aloitettuaan viime helmikuussa avoimen hyökkäyssotansa Ukrainaa vastaan presidentti Vladimir Putin luotti professori Jeffrey Sonnenfeldin ja tutkimusjohtaja Steven Tianin mukaan siihen, että Venäjän asema merkittävänä energian toimittajana pakottaisi koko läntisen maailman polvilleen.
– Viime kesästä lähtien Putin on tyrehdyttänyt maakaasutoimitukset Eurooppaan toivoen, että vapisevat ja lämpöä vaille jäävät eurooppalaiset kääntyisivät johtajiaan vastaan ja tekisivät tuen
Ukrainalle poliittisesti mahdottomaksi, Sonnenfeld ja Tian kirjoittavat Foreign Policy -lehdessä.
Vielä vuonna 2021 peräti 83 prosenttia venäläisestä kaasusta vietiin heidän mukaansa Eurooppaan, ja Venäjän valtion tuloista noin puolet oli peräisin öljyn myynnistä. Eurooppa oli varsin riippuvainen paitsi Venäjän kaasutoimituksista, myös venäläisistä metalleista ja lannoitteista.
– Putinin hyökkäyksen ensimmäisen vuosipäivän nyt lähestyessä on ilmeistä, että Venäjä on pysyvästi menettänyt entisen taloudellisen mahtiasemansa maailmanmarkkinoilla, he toteavat.
Jeffrey Sonnenfeld on Yalen johtamiskorkeakoulun dekaani. StevenTian toimii tutkimusjohtajana Yalen liikkeenjohtoinstituutissa.
Loppu häämöttää jo
Poikkeuksellisen lämpimän talven ansiosta Putinin kaavaileman kiristyksen h-hetki on jo ohitettu, kuten Sonnenfeld ja Tian viime lokakuussa ennustivat.
– Putinin kaasuvehkeilyn suurin uhri onkin Venäjä itse. Putinin edellytykset käyttää maakaasua kiristyksen välineenä on nyt olematon, sillä maailma – varsinkaan Eurooppa – ei enää tarvitse venäläistä kaasua, he sanovat.
Euroopan energiansaannin riittävyys on heidän mukaansa turvattu ainakin vuoteen 2024, mikä mahdollistaa sen, että halvemmat vaihtoehtoiset energialähteet – sekä uusiutuvat että ylimenokaudelle tarkoitetut – saadaan täysin käyttöön. Nesteytetyn maakaasun kapasiteetin lisääminen 200 miljardilla kuutiometrillä vuodessa riittää pysyvästi korvaamaan Venäjältä aiemmin tuodun kaasun.
Maailma ole enää riippuvainen myöskään Putinin öljystä, Sonnenfeld ja Tian toteavat. Öljyn hinnat ovat nyt alempana kuin ennen sotaa, ja pelkästään vuoden 2022 jälkipuoliskolla tarjonta kasvoi neljällä miljoonalla tynnyrillä päivässä muun muassa Yhdysvaltojen, Venezuelan, Kanadan ja Brasilian toimien ansiosta.
– Putinin epäonnistunut taloudellinen uhkapeli on osoittautunut uudeksi virhearvioinniksi siinä jatkuvasti kasvavassa sarjassa, joka ulottuu Ukrainan kansan aliarvioinnista lännen yhtenäisyyden ja tahdonvoiman aliarviointiin, he sanovat.
– Merkittävää on se, että loppu häämöttää jo. Putin ei enää koskaan pysty aiheuttamaan kaaosta ja häiriöitä maailmantaloudessa, sillä hän on pysyvästi heikentänyt Venäjän tärkeintä voimavaraa – energia- ja raaka-ainevaltaa – korjauskelvottomaksi. Taistelukentällä sota on vielä kesken, mutta ainakin talousrintamalla voitto on jo näköpiirissä.