Ehdotetut lakimuutokset nopeuttavat investointien liittämistä sähköverkkoon, parantavat kuluttaja-asiakkaiden kuluttajansuojaa sekä mahdollistavat markkinaehtoisen kuormanohjauksen.
Talousvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä hallituksen esityksestä laeiksi sähkömarkkinalain ja sähköntoimitussopimusten vertailuvälineestä annetun lain muuttamisesta.
Kansanedustaja, talousvaliokunnan varapuheenjohtaja Ville Kauniston (kok.) mielestä uudistukset ovat tärkeitä, sillä ne parantavat kuluttajien asemaa ja parantavat sähkömarkkinoiden toimintaa.
Uudistuksen myötä suurjänniteverkossa kohtuullinen liittämisaika olisi lähtökohtaisesti enintään 24 kuukautta ja jakeluverkossa kuusi kuukautta.
– Pitkät liittymisajat jakeluverkkoon ja suurjänniteverkkoon ovat joissain tapauksissa olleet pullonkauloina niin uusille investoinneille kuin myös esimerkiksi talonrakentajille. Uudet määräajat tulevat lisäämään ennustettavuutta niin rakentajille kuin investointeja suunnitteleville yrityksillekin, Kaunisto toteaa.
Kuluttajille lakimuutokset tuovat selkeämmät säännöt määräaikaisten sähkösopimusten irtisanomismaksuihin.
– Energiakriisin aikana moni joutui solmimaan kalliita määräaikaisia sähkösopimuksia, joista irtautuminen oli kohtuuttoman kallista. Jatkossa irtisanomismaksujen on perustuttava todellisiin taloudellisiin tappioihin, Kaunisto sanoo tiedotteessa.
Lisäksi esitys mahdollistaisi markkinaehtoisen kuormanohjauksen, jossa kuluttaja voi halutessaan antaa sähköyhtiölle luvan ohjata tiettyjä laitteita, kuten lämminvesivaraajaa, halvimpien tuntien ajalle.
– Tämä on helppo tapa pienentää sähkölaskua ja vähentää kulutuspiikkejä sähköverkossa, Kaunisto jatkaa.
Alkuperäisestä esityksestä poiketen talousvaliokunta päätti luopua yhdistelmälaskutuksesta, eli sähkön kulutuksen ja sähkön siirron laskuttamisesta yhdellä laskulla.
– Ehdotus osoittautui liian monimutkaiseksi toteuttaa reilusti sähkön myyjien ja jakeluverkkoyhtiöiden kannalta. Valiokunta katsoi myös, että erilliset laskut tekevät kulutetun energian ja siirtohintojen erottelusta selkeämpää, Kaunisto toteaa.