Ammattiyhdistysliikkeen kuun vaihteeseen ilmoittamat poliittiset lakot käynnistyivät keskiviikkona, kun varhaiskasvatusta koskeva kaksipäiväinen lakko alkoi pääkaupunkiseudulla.
Pääosin torstaille ja perjantaille ajoittuvat poliittiset lakot vaikuttavat laajasti muun muassa lento- ja joukkoliikenteeseen, kaupan alaan ja teollisuuteen. Poliittisiin työtaisteluihin on osallistumassa yli 200000 työntekijää.
Poliittisilla lakoilla vastustetaan hallituksen työmarkkinauudistuksia sekä hallituksen haluttomuutta neuvotella työntekijäpuolen kanssa uudistusten sisällöstä.
Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) arvioi lakkojen aiheuttavan suurta vahinkoa kansantaloudelle ja yrityksille. EK ennakoi työnseisausten aiheuttavan suorien ja kerrannaisvaikutusten myötä 360 miljoonan euron menetykset Suomen bruttokansantuotteeseen.
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies muistutti tiedotteessa, että Suomessa on korkea aika siirtyä pohjoismaiseen käytäntöön, joissa poliittisia työtaisteluja on tehokkaasti rajoitettu lainsäädännössä tai oikeuskäytännössä.
Hallitus esittää poliittisten työtaisteluiden enimmäiskeston rajaamista 24 tuntiin. Nykyisin Suomi on kansainvälinen poikkeus, sillä poliittisia lakkoja ei ole ollenkaan rajoitettu.
Häkämiehen mielestä enimmäiskeston tulisi olla selvästi hallituksen esitystä lyhyempi, ”korkeintaan muutaman tunnin pituinen”.
Esimerkiksi kaikissa muissa Pohjoismaissa poliittisille lakoille on säädetty laissa enimmäiskesto. Useissa Euroopan maissa poliittiset lakot on kielletty kokonaan.
Myötätuntolakot ovat monissa maissa laillisia, kun taas puhtaasti poliittiset lakot ovat useimmissa maissa kiellettyjä. Poliittiset lakot on tällä hetkellä kielletty esimerkiksi Saksassa, Iso-Britanniassa ja Hollannissa. Poliittisia lakkoja on rajoitetusti muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Ranskassa.
– Muistutuksena vielä, miksi kohtuuton lakkoilu on Suomen tauti, kirjoittaa Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Emilia Kullas viestipalvelu X:ssä tuoden esille maavertailua poliittisten lakkojen sallimisesta eri maissa.
EK:n johtaja Ilkka Oksala palauttaa viestipalvelu X:ssä mieliin työoikeuden emeritusprofessorin Seppo Koskisen EVA-analyysi -kirjoituksen vuodelta 2018.
Koskisen mukaan Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa on pidetty hyväksyttävinä kestoltaan korkeintaan muutaman tunnin spontaaneja protestilakkoja.
Päiväkoteja kiinni, lentoja peruttu, poliittisten mielenilmausten hintalappu lasketaan sadoissa miljoonissa.
Muistutuksena vielä, miksi kohtuuton lakkoilu on Suomen tauti. pic.twitter.com/1zpF2f2qaj
— EmiliaKullas (@EmiliaKullas) January 31, 2024
On syytä palauttaa mieliin professori Seppo Koskisen kirjoitus lakko-oikeudesta (Protestin rajat, EVA-analyysi 19.1.2018). Ohessa kuva Koskisen kirjoituksesta.
Professori Koskisen mukaan poliittiset lakot ovat kiellettyjä mm. Saksassa ja Britanniassa. pic.twitter.com/RLihD8lbCi
— Ilkka Oksala ✝️ 🇺🇦 🇮🇱 (@IlkkaOksala) January 31, 2024