Harjoitusten tavoitteena on kehittää Maavoimien kykyä kahden- ja monenvälisiin yhteisoperaatioihin liittolaisten kanssa sekä paikallisjoukkojen kykyä entistä vaativampiin taistelutehtäviin.
Harjoituksiin osallistuu Puolustusvoimien henkilökuntaa, reserviläisiä ja varusmiehiä eri puolustushaaroista sekä viranomaisten ja järjestöjen edustajia.
Kotimaisten joukkojen lisäksi pohjoisten alueiden puolustamista harjoittelee liittolaismaiden sotilaita Yhdysvalloista, Kanadasta, Ruotsista ja Norjasta Arctic Forge 25 -, Lapland Stone 25 – ja Joint Viking 25 -harjoituksissa.
Maavoimista osallistuu pieni määrä sotilaita myös muihin ulkomailla toteutettaviin esikunta- ja taisteluharjoituksiin.
Kevättalven aikana Maavoimat harjoittelee Pohjois-Suomen lisäksi muun muassa Pohjois-Ruotsissa ja Pohjois-Norjassa yhteistoimintaa liittolaisten kanssa. Harjoitusten tavoitteena on kehittää kansainvälisen avun vastaanottamista ja antamista, yhteisestä tulenkäyttöä sekä johtamista.
Jääkäriprikaatin johtaman Lapland Stone 25 -paikallispuolustusharjoituksen tavoitteena on kehittää suomalaisten paikallisjoukkojen ja ruotsalaisten kodinturvajoukkojen yhteistyötä sekä valmiutta alueellisiin taistelu- ja suojaustehtäviin.
Sotilaat harjoittelevat yhdessä Haaparannan, Tornion, Keminmaan ja Kemin alueella kuljetusten ja liikenneyhteyksien sekä muiden kohteiden suojaamista. Harjoitukseen osallistuu myös yhdysvaltalainen osasto. Harjoitusjoukkojen kokonaisvahvuus on 250 sotilasta.
– Vaikka paikallisjoukkoja kehitetään ensisijaisesti kotimaan puolustuksen tarpeisiin, on yhteistoiminta ruotsalaisten kodinturvajoukkojen kanssa erittäin keskeistä raja-alueiden turvaamisen kannalta. Paikallisjoukkojen erityisosaamista kehitetään vastuualueen ja käyttöperiaatteen perusteella, pohjoisen puolustajille tämä tarkoittaa myös Tornion ja Haaparannan aluetta, kertoo harjoituksen johtaja, Jääkäriprikaatin apulaiskomentaja eversti Ari Mure tiedotteessa.
Valmiusyksiköt Pohjois-Suomessa ja Norjassa
Pohjoisen paikallispuolustusharjoituksen rinnalla liittolaiset harjoittelevat samanaikaisesti Jääkäriprikaatin johtamassa Arctic Forge 25 -harjoituksessa Sodankylässä 17.-28.2.
Jääkäriprikaatin ja Kainuun prikaatin valmiusyksiköt harjoittelevat yhdessä yhdysvaltalaisten ja kanadalaisten joukkojen kanssa Keski-Lapin haastavissa olosuhteissa. Harjoituksen teemana on yhteistoiminta liittolaisten välillä ja vastustajan torjunta yhdessä.
Harjoituskokonaisuuteen kuuluu myös Karjalan prikaatin johtama osuus Taipalsaaren ja Pahkajärven harjoitusalueilla yhdessä Virginian kansalliskaartin kanssa. Karjalan prikaatin johtaman osaharjoituksen painopiste on talviolosuhteissa tapahtuvan pioneeritoiminnan harjoittelu ja kansainvälinen yhteistoiminta.
Pohjoisessa ja Kaakkois-Suomessa tapahtuvan Arctic Forge 25 -harjoitustoiminnan kokonaisvahvuus on noin 750 sotilasta.
– Arctic Forge osoittaa, kuinka pitkäjänteinen yhteistyö mahdollistaa nyt joukkojen keskittämisen tueksemme entistäkin nopeammin. Liittolaistemme joukot saavat olosuhdekoulutusta sekä Alaskassa että Suomessa ja aikaisemman harjoittelun myötä ovat yhteensopivia omien joukkojemme kanssa. Koko joukko on valmis saapumaan pohjoisnavan kautta Suomeen suoraan taistelutilanne-skenaarioon, kertoo Mure.
Arctic Forge 25 -harjoituksen kanssa samanaikaisesti Pohjois-Norjassa toteutetaan Norjan johtama Joint Viking 25. Maavoimista harjoitukseen osallistuu Jääkäriprikaatin valmiusyksikön ilmatorjunnan osia. Harjoituksen tavoitteena on kehittää yhteisoperaatiokykyä Suomen ja Norjan maavoimien joukkojen välillä pohjoisella alueella.
Myös Utin jääkärirykmentti järjestää vuosittaisen talviolosuhdeharjoituksen Lapissa helmi-maaliskuussa. Talviharjoitusta edeltää valmistava harjoitus Kaakkois-Suomen alueella. Talviharjoitukseen osallistuu liittouman joukkoja ja kalustoa Puolustusvoimien kansainvälisen harjoitustoiminnan suunnitelman mukaisesti.
Paikallispuolustajat vaativissa taistelutehtävissä
Kansainvälisen harjoitustoiminnan rinnalla Maavoimat harjoittelee paikallispuolustusta eri puolilla Suomea 18.2.–7.3.. Puolustusvoimien joukkojen lisäksi mukana on kaupunkien, poliisin, pelastustoimen ja sosiaali- ja terveysalan viranomaisia, yrityksiä sekä vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimijoita.
Harjoitusten keskeisimpänä päämääränä on kehittää paikallisjoukkojen kykyä entistä vaativampiin taistelutehtäviin, laaja-alaiseen vaikuttamiseen vastaamista sekä viranomaisyhteistyöhön yhteiskunnan kriittisten toimintojen turvaamiseksi koko maan alueella.
Maavoimien koulutuspäällikkö, eversti Hannu Teittinen sanoo, että tulevaisuudessa maakuntakomppanioilla ja muilla paikallisjoukoilla tulee olemaan entistä keskeisempi rooli vaativassa taistelutoiminnassa sekä liittouman joukkojen tukemisessa.
– Kevään paikallispuolustusharjoituksissa reserviläisemme ja ”loppusodassaan” olevat varusmiehet pääsevät harjoittelemaan juuri näitä tehtäviä ja samalla turvaamaan yhteiskuntamme kriittisiä toimintoja, hän kertoo.