Maksuviiveitä oli tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 17 976 yrityksellä. LEHTIKUVA/JUSSI HELTTUNEN

Maksuviiveellisiä yrityksiä aiempaa vähemmän

Suurin parannus on tapahtunut majoitus- ja ravitsemistoimialalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maksuviiveellisiä yrityksiä on nyt vähemmän kuin vuosi sitten sekä määrällisesti että suhteellisesti, kertoo luotonhallintayhtiö Intrumin tuore maksuviivetutkimus.

Maksuviiveitä oli tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 17 976 yrityksellä, mikä on viisi prosenttia kaikista yrityksistä ja 3,84 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla aikajaksolla vuonna 2024.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Suomen Intrumin kaupallinen johtaja Juha Iskala toteaa, että Suomen taloudessa nähtiin vuodenvaihteessa ja alkuvuodesta lievää positiivista virettä, jonka arvioimme vaikuttaneen yritysten maksuviiveisiin laskevasti.

– Vaikuttaa kuitenkin siltä, että ilo on lyhytaikainen ja Yhdysvaltain asettamat mahdolliset tullit ja poliittinen epävarmuus todennäköisesti romuttavat positiivisen vireen ja monen yrityksen kasvuhaaveet. Epävarmuus kauppapolitiikan jatkosta on myrkkyä yrityksille, hän sanoo tiedotteessa.

Toimialavertailussa majoitus- ja ravitsemistoimialalla maksuviiveellisten yritysten osuus on laskenut viime vuoteen verrattuna eniten, mikä voi viitata kulutuksen piristymiseen.

Maksuviiveellisten yritysten osuus laski lähes kaikilla toimialoille muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Lievää nousua nähtiin teollisuudessa ja kiinteistöalalla. Suhteellisesti maksuviiveellisten yritysten määrä kasvoi eniten julkisen hallinnon ja maanpuolustuksen toimialalla.

Aluevertailussa maksuviiveellisten yritysten osuus nousi Kainuussa ja Pohjois-Savossa, kun muilla alueilla osuus väheni tai pysyi samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Suhteellisesti eniten maksuviiveellisiä yrityksiä on edelleen Satakunnassa, mutta osuus on kääntynyt laskuun.

Iskalan mukaan maksuviiveet ennakoivat yritysten vakavampia maksuvaikeuksia eli maksuhäiriöitä ja konkursseja, joten maksuviiveellisten yritysten määrän väheneminen voisi toisenlaisissa olosuhteissa antaa viitteitä talouden piristymisestä ja konkurssiaallon taittumisesta.

– Alkuvuoden aikana konkurssien määrät ovat kuitenkin huolestuttavasti edelleen kasvaneet verrattuna vuoden takaiseen ja kauppasota on viemässä maailman taloutta ennen näkemättömään epävarmuuteen, joka varjostaa Suomen ja koko euroalueen loppuvuoden talouskehitystä, Iskala sanoo.

– Tulevia käänteitä on mahdotonta ennustaa, mutta varmaa on, että niin kuluttajien kuin yritysten luottamus talouteen tulee painumaan tuntuvasti. Lisäksi Suomen edelleen heikko työmarkkinasuhdanne hidastaa yksityisen kulutuksen elpymistä, hän lisää.

Luotonhallintayhtiö Intrum julkaisee neljännesvuosittain yritysten maksuviiveiden kehitystä kuvaavan raportin pohjautuen yhtiön omaan dataan yli 338 000 suomalaisesta yrityksestä. Tämän raportin data on kerätty ajanjaksolta 1.1.-31.3.2025. Seuraavan maksuviivetutkimuksen raportti ilmestyy heinäkuussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS