Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kommentoi viime aikoina nuorten keskuudessa tapahtuneita rikoksia.
Helsingin Sanomat kertoi, että Helsingissä liikkuu joukoissa 100-150 vaarallisesti käyttäytyvää nuorta. Lehden mukaan näillä nuorilla on herkkä taipumus käsitellä ristiriitoja väkivallalla ja käydä käsiksi omanikäisiinsä nuoriin.
– Ilmiö ei ole uusi ja olen jo aiemmin keskustellut ilmiöstä muun muassa Helsingin poliisin, jalkautuvan nuorisotyön, sosiaalityön ammattilaisten, järjestöjen edustajien kanssa, Maria Ohisalo kertoo Twitterissä.
Ilmiötä käsitellään myös Turvallinen Helsinki -yhteistyöverkostossa, jossa on mukana muun muassa poliisi, Helsingin kaupunki, seurakunta, yliopisto ja järjestötoimijoita.
– Eri viranomaisten välinen yhteistyö on välttämätöntä ilmiöön puuttumiseksi, Ohisalo näkee.
Koronakriisi kärjistänyt nuorten vaikeuksia
Sisäministerin mukaan koronakriisi on kärjistänyt nuorten vaikeuksia.
– Poikkeuksellisina aikoina kohtaamisten varmistaminen on erityisen tärkeää, Ohisalo kirjoittaa.
Hänen mielestään tästä ”hieno esimerkki” on ankkuritoiminta, jossa poliisi tekee yhteistyötä sosiaalitoimen, terveystoimen, nuorisotoimen ja oppilaitosten kanssa. Ankkuritoiminnan tavoitteena on parantaa rikoksilla oirehtivien nuorten hyvinvointia ja tukea nuorten kasvua niin, että vältetään haitallista kehitystä ja puututaan välittömästi elämänhallintansa kanssa vaikeuksissa olevan toimintaan.
Ohisalon mukaan Helsingissä ankkuritiimi on käsitellyt noin tuhat nuorten tapausta vuodessa. Arvioiden mukaan asiakaskunnasta noin 75 prosenttia on hyötynyt palveluista siten, että he ovat luopuneet rikosten tekemisestä.
– Tällainen nuoret kohtaava toiminta rakentaa myös luottamusta viranomaisiin, Ohisalo toteaa.
Aikuisten tuen puute lisää rikollisen elämän riskiä
Hänen mukaansa jokainen nuori tarvitsee arkeensa turvallisia kohtaamisia aikuisten kanssa.
– Jos koulu koetaan vieraaksi eikä kotoa tai muualta vaikkapa harrastusten parista saa aikuisten tukea, kasvaa riski turvautua rikollisen elämän malleihin.
Ohisalon mielestä Suomessa ei saa syntyä näköalattomuutta, joka ajaa ihmisiä epätoivoisiin tekoihin.
– Keskeistä on eriarvoisuuden vähentäminen. Jotta Suomi on jatkossakin maailman turvallisin maa, on jokaisen pystyttävä luottamaan muihin ihmisiin ja viranomaisiin. Kukaan ei saa jäädä yksin, sisäministeri linjaa.
HS:ssä on tänään julkaistu kattava artikkeli viime aikoina nuorten keskuudessa tapahtuneista rikoksista.
Ilmiö ei ole uusi ja olen jo aiemmin keskustellut ilmiöstä mm. Helsingin poliisin, jalkautuvan nuorisotyön, sosiaalityön ammattilaisten, järjestöjen edustajien kanssa. 1/7
— Maria Ohisalo (@MariaOhisalo) November 10, 2020
LUE MYÖS: