Verkkouutiset

Tutkijat selvittivät Tyynenmeren syvyyksistä kuuluneen äänen alkuperän. AFP / LEHTIKUVA / ANDREW LEESON

Mariaanien haudasta kuului mysteeriääni – nyt sen alkuperä on ratkaistu

Ääni hämmensi tutkijoita lähes vuosikymmenen ajan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vuosikymmen sitten vedenalaisten robottialusten mikrofonit äänittivät Mariaanien haudan lähettyvillä jotain eriskummallista. Nyt mysteeriäänelle on viimein löytynyt selitys, kertoo Scientific American.

Ensimmäisen kerran ääni kuultiin vuonna 2014. Matalalle, mutta äänekkäälle murinalle, jota seurasi vinkuva, mekaaninen kaiku, ei tuntunut löytyvän mitään luonnollista selitystä. Tutkijat antoivat äänelle nimeksi ”biotwang”.

– Ensin on tämä matalataajuinen, voihkaisulta kuuluva osa. Sitten on korkeataajuisempi osa, joka kuulostaa minusta kuin Star Trek -sarjan Enterprise-alukselta. ”Piip pii, piip pii” -ääni, kommentoi tekoälyyn erikoistunut datatieteilijä Lauren Harrell.

Tutkijoilla oli useita teorioita äänen alkuperästä. Maallikon korviin ääni ei kuulostanut eläimestä lähtöisin olevalta, mutta moni tutkija epäili silti äänen alkuperäksi valasta.

Hypoteesin todistaminen onnistui kuitenkin hankalaksi. Tutkijoiden olisi oltava oikeassa paikassa oikeaan aikaan, että he voisivat havainnoida sekä eläimen että äänen samaan aikaan.

– Se vaatii paljon aikaa, paljon vaivaa ja melkoisesti onnea, tiivistää Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimuslaitos NOAA:n valtameritutkija Ann Allen.

Tutkijat päättivät kuitenkin yrittää. Lopulta he havaitsivat Pohjois-Mariaanien lähellä tutkijat tropiikinvalaan – valaslajin, jonka tutkiminen on tuottanut vaikeuksia, koska niiden löytäminen laajasta Tyynestämerestä on ollut hankalaa.

Tutkijat havaitsivat tropiikinvalaan yhdeksän kertaa. Jokaisella kerralla kuului myös mysteeriääni.

– Kerran tai kaksi se on sattumaa, mutta yhdeksän kertaa tarkoittaa, että kyseessä on tropiikinvalas, Allen sanoo.

Tutkijoilla oli kuitenkin edessä vielä yksi haaste: Heidän täytyi kahlata läpi 200 000 tuntia ääninäytteitä vedenalaisista mikrofoneista, jotta voitiin varmistaa äänen todella olevan peräisin tropiikinvalaasta. Urakka vaikutti ylitsepääsemättömältä.

Tutkijat keksivät kuitenkin lopulta hyödyntää tekoälyä. Ääninäytteet muutettiin ääniaaltoja kuvaaviksi kuviksi eli spektogrammeiksi, jonka jälkeen tekoäly etsi kuvista mysteeriäänet.

Lopulta tutkijoilla oli vastaus vuosikymmenen ajan tutkijoita hämmentäneeseen kysymykseen: Mysteeriääni oli peräisin läntisellä Pohjois-Tyynellämerellä asuvasta tropiikinvalaspopulaatiosta, jotka liikkuivat eri puolilla Tyyntämerta muun muassa ruoan perässä. Minne valaat menivät, esiintyi myös mysteeriääniä.

Tutkijoiden kehittämiä työkaluja voidaan jatkossa käyttää myös muiden vedenalaisten äänten tutkimiseen.

– Vaikutamme olevan täysin irtaantuneita, tai meillä ei ole edes pääsyä tähän upeaan vedenalaiseen äänimaailmaan. Nyt on aika muuttaa asioiden laita, tutkija Olaf Meynecke iloitsee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)