Parlamentti ei antanut luottamusta Michel Barnierille. AFP / LEHTIKUVA / ALAIN JOCARD

Marine Le Penin viimeinen yritys – Tästä Ranskan hallituskriisissä on kyse

Ranskassa kitkutellaan todennäköisesti eteenpäin erilaisilla väliaikaishallituksilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ranskan hallitus joutui tällä viikolla eroamaan. Vähemmistöhallituksen pääministeri Michel Barnierille tuli lähtö epäluottamusäänestyksessä. Barnier oli ajanut läpi maan parlamenttiin sosiaaliturvauudistuksen ilman äänestystä. Marine Le Penin edustama Kansallinen liittouma ja vasemmisto olivat tätä vastaan ja äänestivät esityksen nurin. Puolueiden kannat olivat jo aiemmin tiedossa.

Hallitus kaatui tällä tavalla historiallisesti ensimmäistä kertaa sitten 1960-luvun. Miksi Barnier vei uudistuksen parlamenttiin, vaikka tiesi, että sillä oli suuri riski kaatua?

– Sosiaaliturvauudistus oli käytännössä keskeinen osa ensi vuoden budjettia ja hallituksen ohjelmaa talouden tasapainottamiseksi. Se oli tärkeä osa hallituksen agendaa viedä se läpi, ja se tai budjetti olisivat voineet hyvin kaatua myös myöhemmissä äänestyksissä. Kyse oli enemmän teknisestä seikasta, että Barnier päätti viedä sosiaaliturvauudistuksen läpi erityismenettelyllä, sanoo Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen akatemiatutkija Timo Miettinen Verkkouutisille.

Miettinen arvioi, että Barnier uskoi Marine Le Penin Kansallisen liittouman taipuvan viime hetkillä hallituksen kannalle. Se oli tehnyt viimeksi niin keväällä, jossa se oli viime hetkillä muuttanut kantaansa hallituksen taakse.

– Hallitus yritti neuvotella Kansallisen liittouman kanssa mahdollisimman pitkään. Se yritti löytää jonkinlaista kompromissia ja pakottaa Le Penin suostumaan sopuun. Viime vuoden maahanmuuttoon liittyvässä äänestyksessä Kansallinen liittouma alun perin vastusti sitä, mutta viime metreillä sitten ei lähtenyt kaatamaan hallitusta. Ehkä tässä oli vähän ajatus, että Le Pen voitaisiin pakottaa sopimukseen. Nyt näin ei käynyt ja jouduttiin luottamusäänestykseen, jossa hallitus kaatui.

Presidentti Emmanuel Macron pitää tänään illalla puheen. Miettinen ei usko, että Macron tulee eroamaan ja järjestämään uudet vaalit.

Marine Le Penin kohdalla kyse voi olla myös viimeisestä hetkestä tarttua vallan kahvaan kiinni. Le Peniä uhkaa oikeudenkäynti, jonka seurauksena hän voi saada kahden vuoden vankeusrangaistuksen ja viiden vuoden ehdolle asettumiskiellon.

– En pidä todennäköisenä sitä, että Macron lähtisi tässä tilanteessa eroamaan. Todennäköisesti tässä nyt yritetään kituutella erilaisilla väliaikaisratkaisuilla. Tämä on myös osittain Le Penin taktiikka, että hän pyrkii saamaan Macronin eroamaan ennen oman tuomion julistamista maaliskuun lopussa. Sen jälkeen hänen osaltaan peli voi hyvin olla menetetty pitkäksi aikaa, jos hän saa tuomion rahojen väärinkäytöstä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)