Kuluvan kuun aikana myrskytuulia on havaittu jo seitsemänä päivänä.
Määrä on tuplasti suurempi verrattuna pitkän ajan keskiarvoon, meteorologi Markus Mäntykangas kirjoittaa Forecan blogissa.
Marraskuun alussa Lyly-myrsky rikkoi tuuliennätyksiä. Silloin Suomen alueilla mitattiin ensimmäistä kertaa hirmumyrskyn rajan rikkovia tuulia. Myös Jari-myrsky oli voimakas ja aiheutti vahinkoja lähes koko maassa.
Lyly- ja Jari-myrskyjen välissä myrskylukemia mitattiin myös 16.–17. marraskuuta.
– Myrskyisän sään taustalla on suotuisa sääasetelma Euroopassa ja kesän aikana runsaasti lämpöä varastoinut Itämeri, Mäntykangas kirjoittaa.
Lyly-myrsky äityi Mäntykankaan mukaan ennakoitua voimakkaammaksi. Ennusteissa hirmumyrskyn todennäköisyys oli hänen mukaansa pieni. Kuun 16.–17. päivä riehunut myrsky puolestaan aiheutti ennakoitua enemmän vahinkoa.
Jari-myrsky puolestaan aiheutti vahinkoa laajoilla alueilla Suomessa, mutta se oli Mäntykankaan mukaan heikompi kuin Lyly-myrsky.
– Marraskuun alkupuoliskon myrskyt mahdollisti Keski-Eurooppaan jämähtänyt laaja korkeapaineen alue, joka on pakottanut voimakkaiden matalapaineiden liikeradan pohjoispuolelleen, Mäntykangas kirjoittaa.
Marraskuussa myrskypäiviä on Suomessa keskimäärin 3,5, joulukuussa 5,6 ja tammikuussa 4,7 kappaletta.
Uusi myrsky on meteorologin mukaan näköpiirissä. Pohjois-Atlantilla kehittyvä myrsky saattaa tuoda myrskytuulia Suomeen sunnuntain ja maanantain aikana.
– Haittavaikutukset jäävät kuitenkin selvästi pienemmiksi kuin Jari-myrskyssä, sillä tuuli ei ole yltymässä yhtä hurjiin lukemiin ja tuulen suuntakin on erilainen. Sisämaassa lumipyry aiheuttaa kuitenkin haasteita autoilijoille.