Martin Paasi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokouksen tauolla tiistaina. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Martin Paasi: Eduskunnan pitäisi puuttua valiokuntatyön sabotointiin

Kansanedustaja pahoittelee käytöstään valiokunnassa. 17 tunnin kokoukset koettelevat hermoja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varajäsen, kansanedustaja Martin Paasi (kok.) kertoo X-alustalla oman näkemyksensä tapahtumien kulusta valiokunnasta, josta Helsingin Sanomat uutisoi eilen.

– Hermostuin StV:n kokouksessa siitä, että demarit surutta jaarittelevat, teettävät lisäselvityksiä ja vitkuttelevat sabotoidakseen valiokunnan päätöksentekoa. Esimerkiksi eilen istuttiin 17 tuntia kokoustamassa. Kun jäsenillä teoriassa on loputon puheoikeus ja puheenjohtaja sen myös sallii, niin tunteja kertyy. Lopputulemaan tällainen ei vaikuta millään tavalla, Paasi kommentoi.

Hän sanoo olevansa yllättynyt siitä, ettei eduskunnassa tällaiseen käytökseen puututa.

– Ilmaisin turhautumiseni viime viikon torstaisen (5.12) kokouksen aikana korkeaan ääneen ja huonoin sananvalinnoin. Sanoin muun muassa, että miksi hyväksymme opposition useiden tuntien jaarittelun kun on ilmeistä, ettei se vaikutta lopputulokseen? Että opposition mielipiteellä ei äänestyksen seurauksesta ole väliä. Vaikka sanomani on tavallaan totta, eikä se kohdistunut yksittäiseen henkilöön, sananvalintani oli kömpelöä ja pahoittelen osaltani tapahtunutta (oppositiolla on lisäksi ollut hyviäkin huomioita vitkuttelun seassa), Paasi kuvaa.

HS uutisoi välikohtauksesta vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen ja Paaden välillä. Paaden mukaan Pekonen totesi kokouksessa, ettei voi hyväksyä jotain asiaa, johon Paasi kertoo heittäneensä ”mutta kun olet oppositiossa”.

– Tästä sitten Pekonen hermostui yllättävän voimakkaasti.

Pekonen kertoi HS:ssä kokeneensa erittäin epämiellyttävänä tilanteen, jossa Paasi lähestyi häntä valiokunnan kokoustauon aikana.

Paasin mukaan kyse oli yrityksestä pahoitella aiempaa tilannetta, mutta hän ei käytännössä ehtinyt sanoa Pekoselle mitään.

– Pekonen ilmoitti heti, ettei halua puhua kanssani ja että hän kokee tilanteen uhkaavaksi.

Kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd.) oli puuttunut asiaan, jolloin Paasi oli lähtenyt pois.

– Menin sen enempää sanomatta pois, istahdin sohvalle ja totesin itselleni Ilmarista, että hitto mikä pelle, Paasi kertaa tapahtumien kulkua.

– Kun kokous muutaman minuutin jälkeen jatkui asiaa käsiteltiin alussa lyhyesti StV:ssä. Sain tilaisuuden sanoa, että tarkoitukseni oli pahoitella Pekosen järkyttymistä.

Paaden mukaan myös valiokuntaa johtava Krista Kiuru (sd.) olisi tulkinnut tilanteen Paaden tavoin.

Paasi kertoo myös seuraavana päivänä eli itsenäisyyspäivänä yrittäneensä soittaa Pekoselle sekä lähettäneensä viestin, jotta asian pystyisi selvittämään.

Hänen mielestään HS:n jutussa on annettu kokouksen tapahtumista väärä kuva, sillä Paasin väitettiin jatkaneen uhkaavaa käytöstään ja puheitaan Pekoselle tauolla, vaikka Pekonen olisi sanonut ettei halua jatkaa keskustelua. HS perusti juttunsa Pekosen haastatteluun ja osin nimettömiin valiokuntalähteisiin.

– Kun Hesarin toimittaja Joona Aaltonen haastatteli minua juttuunsa, hän ei tarkistuttanut yllä olevaa kuvausta uhkaavasta käytöksestä. Kuvauksesta kehkeytyi myös otsikko, sanoo Paasi, joka pitää HS:n juttua ”sepitteenä”, jota HS ei suostunut korjaamaan.

Paasia harmittaa, että myös Hufvudstadsbladet on tukeutunut uutisessaan samaan kuvaukseen kuin HS.

– Huonoa käytöstäni, sanomisiani ja mielipiteitäni pitääkin kritisoida. Voit vaikka vihata pärstäkerrointani. Mutta narratiivi, että olen uhannut olemuksellani naishenkilöä ei pidä paikkansa. Tämä väittämä meni jotenkin ihon alle, Paasi kirjoittaa.

Hän sanoo olevansa järkyttynyt, että leimaava versio tapahtumaketjusta menee läpi medialle, eikä asiaa pyynnöstä huolimatta korjata, ja lisäksi sama narratiivi saattaa jatkua toisen julkaisun jutussa.

– Tämä kehitys on surullista, vaikka se ei koske kaikkia toimittajia tai mediataloja.

Paasi korostaa, ettei pidä käytöstään sopivana. Hän kiteyttää kirjoituksensa kolmeen kohtaan:

– Mikään kuvaamastani ei ole sopivaa käytöstä eduskunnassa.

– Eduskunnan pitäisi päättäväisesti puuttua valiokuntatyön sabotointiin.

– Luotettavan median merkitys on tärkeämpää kuin koskaan.

LUE MYÖS:
”On syntynyt toimintakulttuuri” – näin ex-puheenjohtaja näkee sote-valiokunnan kriisin

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)